Торта Фереро Роше - Ferrero Rocher


Това е една разкъртващо шоколадова торта, подходяща единствено и само за шокоманиаци! Диаметърът е малък - 17 сантиметра, но при толка разтърсване, мисля, че е напълно достатъчен.
Много е вкусна, но е и доста тежка за мен, направо ме разстресе малкото парче, което изядох :))) Но не е важно моето тресене, важното е, че малкото човече беше във възторг от нея, а и имах си аз да не е... при това количество шоколад, сметана и масло :)))

Рецептата за торатата модифицирах  леко от тази на Люси >>. От много отдавна й се каня, но ето, че имаше повод - имен ден на синчето.


Продукти:
4 яйца
6 супени лъжици захар
4 супени лъжици какао
2 супени лъжици брашно
130 грама смлени печени лешници
2 равни чаени лъжички бакпулвер

крем
160 грама меко краве масло
90 грама черен шоколад
90 грама млечен шоколад
5 супени лъжици Нутела
4 вафли с шоколадов пълнеж (Ная) - може и без тях

сироп
200 милилитра животинска сладкарска сметана
90 грама млечен шоколад

покритие
90 грама черен шоколад
90 грама млечен шоколад
2 супени лъжици слънчогледово олио


Блатове
Разбиваме яйцата със захарта до побеляваме, прибавяме останалите продукти за блатовете и разбъркваме до хомогенизиране. Разделяме сместа на две равни части в две тави (диаметър 17 сантиметър) с еднакъв диаметър, предварително покрити с намаслена хартия за печене. Тъй като нямам две тави с еднакви диаметри, първо изпекох единия блат, след което в същата тава, но с друга хартия за печене изпекох и втория. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 30 минути. Изпечените блатове изваждаме от тавите, отстраняваме хартията за печене и ги оставяме да изстинат, след което ги разделяме по хоризонтала на две, така че да получим общо 4 блата.

Крем
Разтопяваме шоколада на водна баня и го прибавяме към разбитото с миксер краве масло. Разбъркваме. Добавяме Нутелата и натрошените вафли. Последните бих ги пропуснала следващия път!!! Разбъркваме.

Сироп
Разтопяваме шоколада в сметаната на слаб огън.


Сглобяване
Напояваме с часто от сиропа първия блат. Мажем го с част от крема. Покриваме с втория блат. Отново напояваме и намазваме с крем. Така процедираме и с останалите блатове. Трябва да ни остане крем и за покриване на тортата отгоре и отстрани. Оставяме тортата в хладилник, за да се стегне поне за 3 часа, след което я изваждаме и изливаме отгоре разтопените шоколади с олиото. Оставяме да се стегне шоколада и отново връщаме в хладилника.

Преди да се консумира тортата трябва да се извади за поне 2 часа на стайна температура, иначе е трудно да се разреже и не е толкова влажна и мека.

Украсата е по ваш избор, но къде ти време за украса :)) - набързо няколко лешника и натрошена вафличка.


Коментари

  1. Инче, да е жив и здрав твоя син! Много се зарадвах, че си избрала моя рецепта, като си помисля, какво вдъхновение беше ти за мен за да направя своя блог. Не съм си помисляла, че ще видя своя рецепта тук - много ме зарадва ;) С най-топли пожелания за весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Люси, ококори ме :)) Какво вдъхновение, надминала си ме много отдавна, но това може само да ме радва :) Прегръщам те силно и ти благодаря за чудесните рецепти и позитивизъм!

      Изтриване
  2. Живо и здраво детето!Аз не съм от сладко и шокоманиаците,но обичам да радвам много хора около мен ,които са с доказана такава диагноза:)))).Тортата е повече от главозамайваща,а фотосите са перфектни....Прегръдки,Инче и още веднъж поздравления за празника Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка!
      И аз като теб, повече ми доставя удоволствие да радвам хората покрай мен, но понякога ми се иска да си хапна нещо, различно от шоколадовото, ама са едни разправии после... :))

      Изтриване
  3. Божествено изглежда!
    Да ви е жив и здрав Ники и да си хапва
    с кеф вкусотиите на мама :)
    Днес пропуснах шоколада в десерта, но си знаех, че ще има откъде да наваксам!
    Хубава неделя, Инче!

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления и от мен за празника, Ина -
    здраве, късмет и много радост за именника, и семейството ти!
    Прекрасна торта, рецептата на Люси, снимки и представяне - Адмирации!

    ОтговорИзтриване
  5. Красота! Като се замисля имам нужда от разтърсване, а това ми е любимо! Честито да му е името на шоколадовото човече! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Инче, да ти е живо и здраво сладкото момче! Явно и той като мен обича сладките удоволствия. :)
    А тортата е чудесна... Все така да се разтърсвате вкъщи. :)
    Поздрави!

    П.П. Аз също съм запланувала именно тортата на Люси. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, от кога се каня и аз на тази тортичка...Чудесна е и при теб, Ина. Да е жив и здрав сина ти, честитя на патерица!

    ОтговорИзтриване
  8. Да е живо и здраво синчето!
    Аз да те питам, като голям фен на белия шоколад и никой друг, кога ще направиш една торта само с бял шоколад - за мен???
    Ама честно да ти кажа и тази не бих я върнала, тя просто изглежда толкова умопомрачително вкусна, че и заклетия шокомраз като мен би я изял с кеф!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Инче, да ви е живо и здраво детенцето и много да ви радва. Тортата е умопомрачаваща. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Да ти е живо и здраво момчето и само с хубави думи да чуваш името му :) Малко съм на патерица, но от сърце!
    Тортата изглежда точно така, разтърсващо, невероятно сочно и размазващо вкусно и аз се присъединявам към възторга на малкото човече :)Сърдечни поздрави, Ина!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации