Шоколадова торта


Тръгнах да правя едно, а то излезе това :) Разкошна се получи! Едно човече две парчета излапа, не че не се дърпаха чинии, но толкова много ми се молеше, та нямаше как да не отпусна ръката и да му оставя и второто парче... за ужас на всички онези, които приучават децата си към здравословно хранене още от утробата си. 



1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
за двата блата
2 яйца
200 грама кисело мляко
1/4 чаена чаша слънчогледово олио
1 и 1/4 чаени чаши захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка амонячна сода
есенции ванилия и лимон 
1 и 1/2 чаени чаши брашно
6 пълни с връх супени лъжици неподсладено какао

за крема
600 милилитра прясно мляко
1 пакетче нишесте ванилия
300 грама натурален шоколад
1 чаена чаша захар
120 грама краве масло

сироп
3/4 чаена чаша вода
60 грама краве масло
4 супени лъжици захар
2 супени лъжици неподсладено какао


В купа разбийте с миксер яйцата със захарта до побеляване. Прибавете киселото мляко с разтворената в него сода бикарбонат. Разбъркайте. Добавете олиото и есенциите. Отново разбъркайте. Прибавете и брашното, смесено с какаото и амонячната сода. Разбъркайте до хомогенна смес (може да използвате и миксер). Разделете сместа на две равни части, които изсипете в покрити с хартия за печене тави с диаметър 20 сантиметра. Печете в предарително загрята фурна на 180С до готовност, пробвайте с клечка (при мен около 20 минути). Изпечените блатове извадете от фурната, после от тавите, махнете хартията за печене и оставете да изстинат напълно. Имайте предвид, че заради амонячната сода, по време на печенето и след като отворите фурната накрая, за да извадите блатовете, ще мирише малко, но след това миризмата на амонячната сода изчезва и не се усеща в блатовете при консумация.

Докато се пекат блатовете, пригответе крема.
Към 500 милилитра прясно мляко добавете захарта и оставете да заври. Разтворете нишестето в 100 милилитра студено мляко, което дабавете към врящото мляко. Бъркайте до сгъстявене. Отсранете от огъня, добавете шоколадите и кравете масло. Разбърквайте до пълното разтваряне на последно добавените продукти.

Приготвяне на сиропа
Поставете в тендерка изброените продукти и оставете да заврат, след което оставете да поврат около 3-4 минути. Остранете сиропа от огъня.

Сглобяване на тортата.
Поставете първия блат в ринг за торта. Сиропирайте с част от сиропа, но не прекалявайте. Отгоре поставете около 1/2 от напълно изстиналия крем. Поставете и втория блат. Отново сиропирайте. Покрийте с 1/4 от крема. Поставете тортата в хладилник за едно денонощие, за да стегне напълно, в противен случай, ще ви се разпадат парчетата.
На следващия ден отстранете ринга и покрийте и отстрани тортата с останалата част - 1/4 от крема, но може и така да я поднесете. Украсата е по желание, при мен почти я няма :)



15 коментара:

  1. Божествено е станало :)
    Малчо ми развива теорията, че не яде шоколад, заради зъбите,
    а аз му давам шоколад с чиста съвест!
    Това, което наричаш сироп, но с разлика в количеството на продуктите
    ми е любима съставка към един крем за торта!
    Хубава неделя, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уау, а той не отказва, нали?! За шоколада говоря :)
      Не знам как да го нарека, аз често го използвам, за да сиропарам измишльотини мои, много ми харсва, още от едно време, когато вуйна ми за пръв път донесе у нас един румънски сладкиш и сподели рецептата, та все карах майка ми да забърква от него.
      Благодаря, Дани, хубава седмица, че нелята почти свърши :)

      Изтриване
  2. Това е нещо като "Негърче", но с крем и като торта, на това ми прилича. Представям си каква вкусотия е! :)
    Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване
  3. Оооо,какво здравословно хранене....,та има ли по-здравословно от вкусното ястие, направено с обич и усмивка?!
    Не знам какво си била решила да правиш,но това което виждам въобще не би могло да е "грешка"!Божесвено сочна торта!
    Прекрасна си,Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бях решила да врътна една шахматна торта, но изведнъж ме домързя яко, то рязане, пък редене и остана само блатът от цялата работа :))
      Благодаря, Миленка :)

      Изтриване
  4. Ти не вярвай много на здравословното хранене от утробата- то често дори не е хранене;) А и крайностите са никому ненужни. Една страхотна торта толкова може да въздейства на удоволствието, че няма как да навреди. Важното е да е с мярка- ч парчета са тамън;)
    И след толкова думи, заслужих ли си едно резенче и аз? Не много здравословна големина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЪхЪ :)) Заслужи си големината :)))
      Слънчева седмица, Мъхче :)

      Изтриване
  5. Умопомрачителна е Инче, а като прочетох и така достъпните продукти...скоро ще и се насладим и ние май...!
    И аз бих дръпнала нечия чиниика:)

    ОтговорИзтриване
  6. Иначе, направо ще си задъвкам езика! Това е прекрасна торта! Само да имах едно парченце под ръка...бързо нямаше да имам :) Сърдечни и усмихнати поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Винаги ги правиш точно толкова сочни,колкото обичам,т.е. много,страхотна е и тази торта,Инче!

    ОтговорИзтриване
  8. Ейййй, не трябваше да гледам тук, знаех си! Инче, размазващо вкусни снимки! Великолепие! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Добре че си променила намерението си - получила се е разкошна торта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Wow, that chocolate cake looks incredibly awesome! My mouth is watering just looking at it! Lovely art photographs! Easter Day

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове