Шоколадово-орехова торта


1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
6 яйца
3 супени лъжици брашно
250 грама смлени орехови ядки
9 супени лъжици захар
ванилия

за крема
650 милилитра прясно мляко
1 пакетче нишесте ванилия (80 грама на Биосет)
1 чаена чаша захар
230 грама краве масло (студено)
300 грама натурален шоколад
ванилия


Приготвяне на блатовете:
Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Прибавете смлените орехови ядки, брашното и ванилията. Разбъркайте внимателно до хомогенизиране. Разделете сместа на 4 равни части. Всяка част изсипете в тава с диаметър около 18-20 сантиметра, покрита с намаслена със слънчогледово олио хартия за печене. Изпечете в предварително загрята фурна на 180С за около 10 минути или до готовност. Понеже имам само една тава с такъв размер, пекох блатовете последователно. Оставете блатовете да изстинат.


Приготвяне на крема:
Към 500 милилитра прясно мляко добавете захарта и оставете да заври. Нишестете разтворете в останалото студено прясно мляко и добавете към заврялото. Разбърквайте до сгъстяване на крема. Отстранете от огъня и прибавете начупения шоколад и нарязаното на парчета краве масло, разбърквайте до пълното им разтопяване. Добавете и ванилията, отново разбъркайте.

Сглобяване на тортата:
Поставете първия блат, оградете го с ринг за торта, нагласен с леко по-голям диаметър от диаметъра на блатовете. Отгоре изспипете част от крема. Поставете друг блат, не натискайте. Отгоре изсипете пак крем, пак блат, крем, блат, крем. Оставете торта да стегне в хладилник за около 2 часа.

Коментари

  1. обожавам орехи и шоколад :) тази торта няма как да не ми хареса :)

    ОтговорИзтриване
  2. Орехи и шоколад-любима комбинация!

    ОтговорИзтриване
  3. Едва ли има някой, който да не харесва тази комбинация! Семпла и вкусна!
    Успешна нова седмица, Ина!

    ОтговорИзтриване
  4. Напомня ми на торта гараш. Поздрави за красивите снимки.

    ОтговорИзтриване
  5. Неустоимо предложение! И как иначе при тази класическа комбинация от шоколад и орехи!
    Поздравления, Ина!

    ОтговорИзтриване
  6. Блаженсктво за небцето.....голяма вкусотия!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятна комбинация, прекрасни снимки, майсторско изпълнение! Поздрави и аплодисменти от мен, Инче!

    ОтговорИзтриване
  8. Вече не знам от коя твоя торта да започна- то са изкушение след изкушение. Поздрави, федорска!

    ОтговорИзтриване
  9. Не смея да надзърна тук:))) ама пусто любопитство все ме гложди:))) и защо ли преди сън си го причиних?:) Великолепна, като всичките ти произведения - поредният шедьовър! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  10. Жестока торта! Няма начин да не ми хареса!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации