Млечна баница с какаова основа


Тази млечна баница с карамел е по рецепта на Мина >>.
Вчера я направих, но с много малко от посочените продукти, просто за проба и много ми хареса, затова днес сутринта врътнах половин доза, но с добавка от какаова основа, че моите търсят шоколадовото в десертите. Всеки луд с номера си :)


1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
3 яйца
100 грама захар
500 милилитра прясно мляко
 ванилия
3 фини кори за баница
20 грама краве масло

за карамела
200 грама захар
2 супени лъжици вода

за каковата основа
2 яйца
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша слънчогледово олио
3 супени лъжици тъмно какао
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена чаша брашно


Аз използвах фолиева тава за кекс за еднократна употреба, но не обърнах внимание каква е вместимостта й, но ще погледна като отида пак до Фантастико, и ще напиша точно. На около беше някъде към 25 см дълга и 10 сантиметра широка, височина - към 15 см.

Върху хартия за печене поставяме кора за баница и я намасляваме с предварително разтопеното масло. Покриваме я с втора кора за баница, отново намасляваме, покриваме с третата кора и пак намасляваме. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 5-10 минути, след което аз обърнах корите и ги пекох още около 5 минути. Много бързо ми се зачервиха приятно, внимавайте да не ги изгорите. Извадете ги и ги оставете да изстинат преди да ги начупите.
Направете карамела като в тенджера поставите захарта и водата. Загрейте до получаване на приятен цвят карамел и веднага изсипете във формата, в която ще печете. 

Разбийте яйцата със захарта до побеляване, прибавете млякото и ванилия. 

Върху вече постегналия се карамел поставете около 4 шепи от начупените кори за баница, залейте с яйчено-млечната смес. Печете в предварително загрята фурна на водна баня на 160С за около 40 минути, след което изсипете отгоре какаовата смес, приготвена като просто смесите всички продукти, не е нужно да разбивате с миксер. Печете още около 20 минути, но на 175С. Идвадете от фурната и оставете да се охлади, след което поставете в хладилник за поне 6-7 часа преди да го обърнете върху поднос и нарежете.

Понеже ми остана малко от яйчено-млечната и какаовата смеси, аз направих и 3 "баници" във формите за крем карамел. 



23 коментара:

  1. И твоята версия е не по-малко апетитна,много сочен десерт,Инче!

    ОтговорИзтриване
  2. Нямам представа защо си го причинявам това:))) някакъв вид мазохизъм ми се струва:))) Хем, че вчера едва издържах пред тази гледка. Ами жестока е, Инче, какво да ти кажа повече. Ще се прави, то се е видяло! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се, че ти хареса, особено ако си падаш по сочни нещица, мисля, че ще ти допадне :)

      Изтриване
  3. Чудесен сочен и наситен с цвят десерт. Снимките са много апетитни и изкушаващи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ами каквото и да си кажем-чудесна е!

    ОтговорИзтриване
  5. Ина, прелестна е!!! - и ние вкъщи не отказваме шоколадовото в десертите и с удоволствие ще пробваме и твоя вариант - ммм, карамел и шоколад - блаженство :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отново ти благодаря, Мина, за страхотната рецепта. Перфектна е за мен :)

      Изтриване
  6. Прекрасен десерт, Инче! Защо ли не се изненадвам :) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси, видях, че си творила много чудеса. Гости приемаш ли? :))

      Изтриване
  7. This looks so good.Is it any chance that you can instal google translator on the side of your posts,it will help with translation...Thank you so much.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks, Zorica :) There is a google translate widget at the bottom right hand corner of this blog.

      Изтриване
    2. Thank you Fedora I did not see it .....Warm regards:)))

      Изтриване
  8. Инче, много интересна и оригинална рецепта. За първи път попадам на такъв десерт. Изглежда умопомрачаващо. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче :)
      Прегръдки и от мен :)

      Изтриване
  9. Това трябва да е нещо средно между онази торта кодрит-кадир и млечна баница, ммм... да, да, да харесва ми, Инче и със сигурност ще опитам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Офф, доплака ми се, честно. Вече ще ти отварям блога, само когато съм преяла.

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесен е! Приготвих го и беше подобаващо уважен :). Аз добавих банани в карамелената смес и се получи фантастично. Благодаря за споделената рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Гледах го преди диетата, гледам го и сега и ангелите ми излитат един по един. Ще го правя! Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове