Лучени соленки или мини лучени пайове (лучени галети)



Много обичам лучници и всякакви тестени с лук :))
Тези соленки са подобни на тези >>, които са с пълнеж от тиквички, но тук в тестото добавих мая и намалих количеството кашкавал и мазнина. Чудесни се получиха, мекички, с топящ се в устата лучен пълнеж.


(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
за тестото:
1 чаена чаша брашно
60 грама настърган кашкавал
50 грама краве масло
4-5 супени лъжици топла вода + 1 чаена лъжичка суха мая + 1 чаена лъжичка захар
щипка сол

за пълнежа:

400 грама нарязан на тънки ленти червен лук
сол
слънчогледово олио


Приготвяне на пълнежа:
Нарязваме на тънки ивици лука и го запържваме до пълна готовност (не бива да хрупа, а да се топи в устата) на умерен огън в малко олио и сол. Разбъркваме от време на време, за да не загори. Оставяме да изстине напълно.

Приготвяне на тестото:
Разтваряме маята в топлата вода и захарта и оставяме за около 5 минути. В купа смесваме останалите продукти за тестото, добавяме маята и замесваме средно тесто. Ако е нужно добавяме още малко топла вода, след което покриваме с полиетилен тестото и прибираме на топло за 30 минути до 1 час, не е нужно да удвоява обема си тестото. Върху набрашнен плот разточваме тестото на тънка кора с дебелина около 2 милиметра, изрязваме кръгчета, в средата на която поставяме малко от плънката. Захлупваме с друго кръгче и прищипваме краищата много добре, за да не се отделят при печене двете половини тесто. Нареждаме получените хапки върху тава, покрита с хартия за печене, на разстояние около 1-2 сантиметра. Печем в предварително загрята фурна на 190С за 5 минути, след което намаляваме температурата на 160С и печем още около 10 минути или до приятно леко зачервяване на тестото. Изваждаме хапките от фурната. Може да се консумират топли, а може и изстинали. Много са приятни.



Ако  не ви се занимава да режете кръгчета или други форми и да ги завивате, можете да оформите мини пайове или галети, в средата на които поставите от плънката, а може и един голям. При мен са мини. Печете повече време, но отново до придобиване на приятен загар на тестото.




Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации