Шнупфнуделн или австрийски/баварски картофени кнедли


Продукти:
1 килограм сварени, обелени и пасирани картофи
1 чаена лъжичка сол
1 малко яйце
125 грама брашно
2 супени лъжици натурално нишесте /царевично или пшенично
краве масло и слънчогледово олио за запържване


Смесваме картофите, яйцето, брашното, нишестето и солта. Замесваме тесто, което ако е много влажно, добавяме още малко брашно, но не пракалявайте - тестото е лепкаво. Оставете на стайна температура за около 30 минути. Откъсваме топка от тестото, овалваме я в брашно и върху набрашнен плот оформяме фитили с дебелина на 1 показалец - дамски :), които режем на парчета с дължина около 7-8 см. Всяко парче леко дооформяме, придавайки вид на вретено, но не проблем и да не го направите. В тенджера с подсолена завряла вода варим фитилите на порции. Те са готови, когато изплуват на повърхността на водата. Отцеждаме върху попивателна хартия или кърпа. Процедираме по същия начин и с останалата част от фитилите.

В тефлонов тиган сгряваме олио и малко краве масло. Пържим отново на порции картофените фитили и от двете страни до зачервяване. Сервираме със салата, сметанов сос, може и доматен, зеле. Хапват се топли.

Коментари

  1. Прекрасен загар си имат :)

    ОтговорИзтриване
  2. Харесвам картофени произведения и ще опитам това предложение :)
    Имат много апетитен вид!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да се внимама с брашното, което се добавя, Бени, ако е много, ще станат като гума, макар че се е случвало да ям гумени баварски кнедли в заведенията им.

      Поздрави и от мен :)

      Изтриване
  3. Изглеждат неустоимо, Инче! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ти пък отиде и се не върна;) Страшни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. E, как, бе?! Не ставаш за шпионин :))) От няколко дни сме си вече тук :)

      Изтриване
  5. Картофените кнедли са на почит у нас, нали са мамини рецепти!. Новост за мен е добавката на нишесте. Определено ще пробвам!
    Успешна нова седмица, Ина!

    ОтговорИзтриване
  6. Приличат ми точно на италианските ньоки, разликата е, че в тестото има малко нишесте тук в тези кнедли..., също така италианците ги сервират с някакъв сос. Прекрасно изглеждат и вкуса им е разкошен! Само да ми остане време ще си приготвя, ей така за кеф с една голяма бира :)
    Поздрави, Ина!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации