Еспресо шоколадови пасти/тортички


1 чаена чаша = 240 милилитра


Продукти:

блат
3 жълтъка
3 белтъка
1/2 чаена чаша захар
90 грама натурален шоколад
60 грама краве масло
2 супени лъжици брашно
3 супени лъжици тъмно какао

крем
500 милилитра прясно мляко
200 грама краве масло
7 супени лъжици захар
3 жълтъка
2 супени лъжици с връх брашно
2 супени лъжици царевично нишесте
ванилия, няколко, за да е ароматно
50 грама настърган или нарязан на ивички еспресо шоколад /аз ползвах Ritter Sport/, но може е и да е друг, а може въобще и без него


Приготвяне на блата
В купа разбиваме белтъците на пяна. В друга купа разтопяваме шоколада с кравето масло и оставяме да се охлади. В трета купа разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Към тях прибавяме шоколадовата смес, разбъркваме, брашното и какаото, пак разбъркваме. Накрая добавяме разбитете на сняг белтъци, като разбъркваме внимателно, за да не спаднат.
Изсипваме сместа в тава с размери около 20 сантиметра на 25 сантиметра, чието дъно е покрито с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 160С за около 20 минути.
Изпеченият блат оставяме да изстине, махаме хартията и го разрязваме на две равни части.

Приготвяне на крема
В 100 милилитра мляко разтваряме брашното и нишестето. В тенджера сипваме разтвореното брашно, нишесте, останалите 400 милилитра прясно мляко, жълтъците, захарта и разбъркваме непрекъснато до получаване на гъст крем. Ако ви стане на бучки, ползвайте пасатор, за да оправите нещата, но ако бъркате непрекъснато няма да се наложи да прибегнете до този трик.
Оставете крема да изстине напълно. В купа разбийте кравето масло, добавяйки по супена лъжица от изстиналия крем. Добавете и ванилиите. Накрая добавете и нарязания на тънки ивички шоколад. Разбъркайте.

Съединяване на тортата
Поставете първия блат, намажете с крема, оставете 1 супена лъжица за горния блат, поставете втория блат и намажете и него с отделената супена лъжица крем. Поръсете с кокосови стърготини, настърган шоколад, ядки или каквото подберете за фасон на пастичките. Оставете ги в хладилник за една нощ. Нарежете и сервирайте :)


Коментари

  1. Фантазия! Страхотни са, Инче! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Гледам на вратата виси табелка, че е отворено. от колко до колко работи сладкарницата, да мина за пастички;)

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, сега да имаше пред мен поне едничка...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации