Пани Валевска





1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
основа
1 и 3/4 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
100 грама студено краве масло
3 супени лъжици захар
2 ванилии на прах

200 грама малини или смес от малини, боровинки, малки ягоди - аз ползвах замразени

3 белтъка
1/2 чаена чаша захар
1 чаена лъжичка натурално царевично нишесте
2 ванилии на прах

крем
250 милилитра краве мляко
3 жълтъка
4 супени лъжици захар
1 супена лъжица брашно
1 супена лъжица натурално царевично нишесте
100 грама краве масло на стайна температура
1 ампула ванилия на д-р Йоткер



В купа смесете брашното, бакпувлера, захарта, ванилиите и нарязаното на парченца краве масло. Оформете брашнени трохи, които поставете на дъното на правоъгълна тава (около 25x20 см), покрита с хартия за печене, излизаща извън стените на тавата. Отгоре равномерно разпределете плодовете. Не слагайте много плодове!!! 

В купа разбийте бълтъците на сняг, след което добавете на няколко порции захарта, отново разбийте до получаване на хубав сняг, но не прекалявайте с разбиването. Добавете ванилиите и нишестето, разбъркайте с миксера за кратко, колкото да се смесят. Разпределете белтъците върху плодовете, заравнете. 
Изпечете блата в предварително загрята фурна на 175С за около 35-40 минути.

Докато се пече блата направете крема.
В половината от студеното млякото разтворете брашното и нишестето. В тенджера сипете останалото мляко, леко разбити с вилицата жълтъци, захарта и млякото с брашното и нишестето. Бъркайте на умерен огън до сгъстяване на крема. Бъркайте непрекъснато до получаване на гладък крем. Отстранете от огъня и оставете да изстине напълно. В купа разбийте кравето масло, добавяйки по малко от изстиналия крем. Добавете ванилията и разбъркайте отново.

Напълно изстиналия блат разрежете на две части. Намажете едната с крема, оставяйки 2-3 супени лъжици от него за намазване на другия блат. Поставете другия блат върху крема. Намажете с заделения крем и повърхността на втория блат. Поръстете с кокосови стърготини или печени ядки. Оставете тортата в хладилник за поне 5-6 часа преди да разрежете на парчета. Преди да сервирате тортата, оставете я за 30-40 минути на стайна температура.



16 коментара:

  1. Невероятен сладкиш, Инка! Точно по мой вкус! Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
  2. Божествено! Ще опитам непременно... Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам такива сладкиши! Великолепен е този, за пръв път го чувам и виждам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. super buoni e molto invitanti.una soffice golosità

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошен сладкиш,Инче,напълни ми очите,много фотогеничен е и чудно кремест!

    ОтговорИзтриване
  6. Тази рецепта има толкова очарователна история. Пани Валевска - любимата на Наполеон Бонапарт, полякиня по произход... И нито дума за това? На Ваше място аз бих я разказала.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Който иска да чете житието и страданието на дадена персона, пише в търсачката името ѝ и да си чете, аз намерение нямам да преразказвам истории, още по-малко пък да копирам.

      Изтриване
  7. Ах, да... и пропуснах: в такива случаи се сочи откъде е копирана рецептата. Казват, че така било коректно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Посочено е, но няма кой да чете. И не е копирана, а адаптирана :)
      Нещо друго пропуснахте ли?

      Изтриване
  8. Ох,Инче,разкошен десерт!
    Ще го правя-имам замразени вишни.И особено ,след като разбрах ,че рецептата е свързана в любимата на Наполеон,сън няма да ме хване,докато не го направя....
    Хубави почивни дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе :)
      Дано ти хареса и на теб. И с вишни става, даже ще е още по-вкусно, мисля аз.

      Изтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове