Шоколадово-карамелени сладки




Сладките/бисквитките са страхотни. Топят се в устата. Вярно, че е играчка, но от време на време малко кухненска терапия ми се отразява добре.

Правих ги и в друг, доста по-бърз вариант, но него ще покажа друг път.


1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:

бисквити
2 чаени чаши брашно
6 супени лъжици с връх какао на прах
180 грама краве масло
6 супени лъжици кафява захар
2 жълтъка
3-4 супени лъжици студена вода при необходимост, ако сместа е прекалено брашняна или пък още малко брашно, ако е твърде маслена 

карамел
 1 и 1/2 чаени чаши захар
5 супени лъжици вода
3 супени лъжици глюкоза
100 грама краве масло
4 супени лъжици сметана

ганаш
100 милилитра сладкарска сметана
200 грама натурален шоколад


Приготвяне на ганаша:
Сгряваме сметаната на котлон и прибавяме към нея начупения на парченца шоколад, разбърквайте до разтопяването им. Оставете сместа напълно да изстине, след което я оставете в хладилника за около 30 минути да стегне по-добре, целта е да стане като гъст крем.

Приготвяне на карамела:
Захарта, глюкозата и водата се сипват в тенджера и се поставят на котлон. Сместа се оставя на среден огън до получаването на приятен на цвят карамел, след което тенджерата се отстранява от огъня и към карамелената смес се добавя разтопеното краве масло, смесено със сметаната. Внимавайте да не изгорите, започва да бълбука силно. Разбъркайте сместа до хомогенизиране, след което я оставете да изстине.

Приготвяне на бисквитената основа:
В купа смесете брашното, какаото, ванилията и захарта. Към тях добавете жълтъка и мекото, нарязано на парченца, краве масло. С ръка замесете тесто, като ако е нужно добавете 1-2 супени лъжици студена вода, за да получите нелепнещо тесто. Поставете тестото в полиетиленов плик и го оставете в хладилник за поне 30 минути да почине. След като тестото е престояло в хладилника, разточете го на кора с дебелина около 2-3 милиметра върху леко набрашнена повърхност на кора или върху хартия за печене. Изрежете от тестото кръгове, при мен са с диаметър около 4 сантиметра (исках малки, кокетни бисквитки да получа). Подредете ги на разстояние един от друг върху тава, покрита с хартия за печене. Поставете тавата във фризера за 10 минути, а през това време загрейте фурната на 180С, след което извадете тавата от фризера и изпечете бисквитките за 10 минути. Оставете да изстинат в тавата за няколко минути, след което ги прехвърлете в друг съд.


Сглобяване:
След като напълно се охладят бисквитките, вземете 1 чаена лъжичка от изстиналата карамелената смес, хубаво е карамелът да е съвсем леко топъл, за да може да го моделирате по-добре - оформете карамелени дискове или питки, които поставете върху бисквитките, така че да залепне за бисквитената основа, но внимавайте - не натискайте, тъй като ще се счупят, крехки са.
Отгоре поставете и 1 чаена лъжичка от шоколадовия ганаш, стремейки се да обхвене карамелената смес и страните на бисквитата плътно, да се получи нещо като полусфера. Оваляйте внимателно в кокосови стърготини, какао на прах, смлени ядки или нещо друго, по ваш избор.

Съхранявт се в хладилник, но преди консумация е нужно да ги извадите да престоят на стайна температура поне 1-2 часа, за да омекне леко карамелът и ганашът.


5 коментара:

  1. Леле! Зашеметяващ гледка в съботното утро! Защо, Инче ми причиняваш последният кадър, кажи!?:)))) Ще ми се аз да бях причината за нецелостта на тази сладка:))). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много изкушаващо, но пък чудесно начало на почивните дни! :) Да ви е сладко, Инче, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошни! Идвам да ги изям :)

    ОтговорИзтриване
  4. Така значи :
    първо ни "минаваш" с по-сложния вариант :)
    Чудесни са!
    И ще чакам все пак и по-бързия ;)
    Хубави почивни дни, Инче!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове