Ягодови тортички/пастички



Едни кремести и вкусни ягодови пастички за днешния празник. Най-голям зор видях с желето, но долу-горе добре се получи.


1 чаена чаша = 240 милилитра


Продукти:

блат
1 яйце
1/3 чаена чаша захар
60 грама краве масло
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
160 грама брашно

крем
3 яйца
1 чаена чаша захар
500 милилитра прясно мляко
1 пакетче нишесте ванилия = 60 грама
180 грама краве масло
1 ампула ванилия

ягодово желе
500 грама ягоди
1/2 чаена чаша захар
3 чаени лъжички желатин
5 супени лъжици вода


Приготвяне на блата
Смесваме продуктите за блата и изсипваме получената смес върху хартия за печене. Отгоре покриваме с друга хартия за печене и разточваме на тънка кора с размерите на тавата от фурната за печене. Прехвърляме разточеното тесто заедно с хартията за печене, но без горната, върху тавата и печем в предварително загрята фурна на 180С за 7-8 минути.  Изваждаме от фурната и оставяме да изстине, след което разрязваме на 3 равни части, така че да получим 3 ленти, т.е. 3 блата.

Приготвяне на крема
В 1/2 чаена чаша прясно мляко разтваряме нишестето. Останалото мляко заедно със захрата изсипваме в тенджера. Към тях прибавяме разбитете яйца. Загряваме сместа, бъркайки непрекъснато. Прибавяме нишестето и варим до сгъстяване на крема, не преставаме да бъркаме. Ако ви стане на "парцали", ползвайте пасатор. Остраняваме крема от огъня и го оставяме да изстине напълно, след което прибаваме ванилията. Разбиваме кравето масло с миксер и към него прибавяме по малко от крема.

Приготвяне на ягодово желе
Загряваме в тенджера ягодите и захарта. Варим около 10 минути. Пасираме сместа в дълбок съд.  Разтваряме желатина във водата и оставяме на набъбне, след което го добавяме към охладената, но все още топла ягодова смес. Изсипваме сместа върху хартия за печене в тавата от фурната. Отгоре поставяме друг лист хартия за печене или свежо фолио. Оставяме да се охлади, след което поставяме тавата във фризера, за да се стегне за около 20 минути. 

Сглобяване
Върху трите блата, наредени плътно един до друг, обръщаме желето, махаме хартията от него, разрязваме го по разрезите на блатовете. Ако някъде се е разкъсало, не се притеснявайте, можете с нож да го намажете върху блата.
Поставяме единия блат с желе, мажем с половината от крема, отгоре другия блат с желе, мажем с другата половина от крема, отгоре поставяме последния блат с желе. Оставяме за едно денонощие в хладилник, за да се стегне, след което разрязваме на форми по наше желание, украсата също е въпрос на вкус.


Коментари

  1. Уникални, красиви, а за вкуса - сигурна съм вълшебен!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Неустоимо красиви!!! Взимам ги всичките, че една надали ще ми стигне!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Апетитни и чак тук усещам аромата на ягоди :)
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Иначе, пак ми приковаваш вниманието с произведение достойно за изтънчена сладкарница! Прекрасни снимки, пък дано се справя и с рецептата! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Струвал си е зорът, прекрасни са! :)
    Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации