Бяла маджарица



Пак маджарица, но този пък бяла. Добавих подсладено кондензирано мляко към крема и стана убийствено вкусен.



1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
600 грама брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
220 грама краве масло
2 яйца
200 грама захар
ванилия
6 супени лъжици заквасена сметана или гъсто кисело мляко

допълнително брашно за поръсване при разточване на корите

пълнеж
1 чаена чаша захар
4  чаени чаши прясно мляко
1 кен (397 г) подсладено кондензирано мляко
130 грама нишесте ванилия 
330 грама краве масло
2 ампули ванилия на доктор Йоткер

покритие
пудра захар


Приготвяне на корите
Замесваме тесто от продуктите за тестото, което оставяме в хладилник за около 1 час, след което го разделяме на 6 равни части. Всяка част разточваме върху леко набрашнена хартия за печене, поръсваме го пак с малко брашно и разточваме много тънка правоъгълна кора. Пренасяме заедно с хартията за печене върху тавата от фурната, обърната с дъното. Печем в предварително загрята фурна на 170С за около 5 минути до леко покафеняване на краищата ѝ. Изваждаме я от фурната и я оставяме да изстине. По същия начин процедираме и с другите части тесто. Аз работих с два големи листа хартия за печене и двете тави от фурната за печене.

Приготвяне на крема
В 1 чаена чаша от студеното прясно мляко разтваряме нишестето, а другата част мляко оставяме да заври заедно със захарта и кондензираното подсладено мляко. Към врящото мляко добавяме разтвореното нишесте и бъркаме  до гъстяване на крема. Сваляме от огъня и оставяме леко да охладим, след което добавяме ванилиите, разбъркваме.. 
В купа разбиваме с миксер кравето масло, след което към него добавяме по малко от напълно изстиналия крем.

Сглобяване
Поставяме една кора, мажем с крем (около 5-6 супени лъжици), поставяме отгоре друга кора, леко притискаме с ръце, пак крем и т.н, до последната кора, която аз намазах съвсем леко с крем. Оставяме тортата в хладилник за едно денонощие. Задължително преди сервиране извадете тортата на стайна температура за поне 3-4 часа, може и повече. Отрежете краищата на тортата, те са неугледни, но вкусни, хапнете си ги :) Поръсваме с пудра захар,  след което режем на парчета и сервираме.

Мислех отгоре да покрия с бял шоколад, но белият шоколад за мен има лек вкус на лекарства, та си го спестих.


13 коментара:

  1. Ох, красота! Изглежда убийствено вкусно!
    Хубава неделя1

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира :) Наистина е много вкусно :)

      Изтриване
  2. Прекрасен сладкиш! Баба ни е правила такъв, но под формата на кръгла торта - казваше ѝ "пясъчно момиче" (homok lány - на унгарски), но там кремът има малко по-различна технология на приготвяне. Как не съм се сетила до сега да я направя?!
    Благодаря ти за подсещането, Ина и за удоволствието от красивите снимки! Напълни ми очите и устата! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Всичките ти маджарици идвам и открадвам;)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасен сладкиш, Ине! Както винаги не оставам гладна, ако мина през "твоето местенце"! :) Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
  5. Ина, много стилно...и бялата маджарка е върха!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Ина,

    исках да попитам колко парчета излизат при спазване на пропорциите, които си предоставила?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Венелина,
      Зависи колко големи парчета режете, но спокойно стига за 20, даже повече, защото десертът е тежък, та малки порции са най-удачни.

      Изтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове