Сръбски понички



Едни чудесни сръбски понички с голяма "хралупа" отвътре, меки и вкусни.


С много леки промени оттук >>

Продукти:
350 грама брашно + още за поръсване на плота и тестото
20 грама прясна мая
200 грама топло прясно мляко
1 супена лъжица захар
1 средно голямо яйце
2 супени лъжици слънчогледово олио
щипка сол

слънчогледово олио за пържене 
пудра захар за поръсване
пълнеж по избор - сладко от малини или друго, сгущьонка, крем, шоколад, но може и без пълнеж



В купа изсипваме топлото мляко и в него разтваряме маята и захарта. Добавете сместа в хлебопекарна, прибавете яйцето и останалите продукти, като накрая е брашното. Замесете тесто на програма месене и втасване. Ако нямате хлебопекарна, просто си замесете тесто, което трябва да лепкаво. След втасването изсипете тестото върху набрашнена повърхност, замесете леко и разточете кора с дебелина около 1-2 сантиметра. Изрежете кръгове с желан диаметър (при мен 6 сантиметра). От останалото при изрязването на кръгове тесто отново разточете кора и пак изрежете кръгове. Поставете кръговете върху набрашнена хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете на толпо за около 20 минути, за да втасат. В тенджера или дълбок тиган поставете олио около 2 пръста хоризонтално, не вертикално :) Загрейте го добре, но внимавайте температурата да не е прекалено висока. Пържете поничките поставяйки ги с дъното нагоре (вижте видеото >>).

Внимавайте температурата да не е или прекалено ниска или пък прекалено висока. Пържете от едната страна до леко позлатяване, обърнете и изпържете и другата страна на поничките. Извадете ги и ги отцедете върху хартия. 
Топли поръсени само с пудра захар са страхотни. Когато изстинаха, хапнах няколко с малиново сладко, че не ми се занимаваше сега и кремове да бъркам, да пълня... ехеее, ще се мръкне :D





10 коментара:

  1. Мама миа, изглеждат неустоимо! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ето така е все им се каня и не се доканвам ...Съвършени понички,....а тези кухини си плачат за крем,но вярвам,че нищо не е останало за да се напълни,нали?!
    Поздрави,Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Накани се най-сетне :) Много са вкусни :)

      Изтриване
  3. la prima foto rende proprio evidente la morbidezza e la perfetta riuscita!

    ОтговорИзтриване
  4. Съвършени са! :) Толкова въздушни и пухкави!
    Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване
  5. Пълни с шоколад ще са съвършени....

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни са Инче!Мекички, пухкави...едва успях да ги снимам.....за пълнеж да не говорим.Ще трябва двойна доза ,за да стигна до там.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Мекички,пухкави ....неустоими!Свършиха скорострелно....още топли,топли.Благодаря за рецептата Инче!Поздрави!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове