Торта шоколадов мус


Направих си най-накрая мус торта по мой вкус. Няма белтъци, защото няма как да предложа на домашните, на себе си и на когато и да е сурови белтъци!
Правила съм торти само с шоколад и сладкарска сметана, но не така свеж като този - най-вече заради заквасената сметана според мен.

1 чаена чаша = 240 милилитра


Продукти:
блатове:
3 яйца
6 супени лъжици захар
3 супени лъжици вода
3 супени лъжици слънчогледово олио
2 равни супени лъжици брашно
4 равни супени лъжици какао

за муса:
200 грама натурален шоколад
100 грама млечен шоколад
400 грама заквасена сметана
1 чаена чаша захар
250 милилитра готварска животинска сметана
175 грама сирене Филаделфия оригинал
2 ампули ванилия (доктор Йоткер)
10 грама желатин (доктор Йоткер)

захарен сироп
1/2 чаена чаша вода
2 супени лъжици захар


Сироп: Смесете водата и захарта. Затоплете ги леко до разтваряне на захарта. Отстранете от огъня и оставете сиропа да изстине.

Блатове: Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Пробавя се водата и олиото. Разбърква се. Прибавят се брашното и какаото и отново се разбърква, като се внимава да не спадат яйцата. Сместа се разделя на две равни части и се пече в две тавички с диаметър 20 сантиметра, покрити с намаслена хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 175С за около 10-15 минути. Пробвайте с клечка за зъби.  Извадете блатовете и ги оставете да изстинат в тавичките, а през това време пригответе муса.

Мус:
Разбийте с миксер готварската животинска сметана с 5 супени лъжици захар просто до лека пухкавост за около 5 минути с миксер.  В купа смесете заквасената сметана, сиренето, ванилиите и останалата част от захарта. Към сместа прибавете леко разбитата течна сметана и разбийте отново с миксер до хомогенизиране.
Накиснете желатина в 5 супени лъжици вода и го оставете да набъбне за около 5 минути, а през това време разтопете на водня баня шоколада и го оставете да се охлади леко. Разтворете и желатина на водна баня  - внимавайте да не заври, защото ще загуби желиращото си свойство. Оставете го леко да се охлади и го прибавете към млечната смес при непрекъснато разбъркване с миксера. Прибавете и охладения, но все още течен шоколад, разбийте. 



Съединяване:
Поставете единия блат върху поднос, оградете го с ринг за торта. Сиропирайте леко блата с половината от сиропа. Отгоре изсипете 3/4 от муса. Поставете другия блат, отново сиропирайте, изсипете останалата 1/4 от муса, загладете. Поставете в хладилник тортата, за да се стегне за поне 4 часа, след което използвайте леко навлажнен с топла вода нож при рязането на всяко парче. 

Украсата е по желание - мен ме мързи, видно е :)

Коментари

  1. Наистина заквасената сметана прави по-различни кремовете :)
    А и ги сгъстява!
    Мусът ти е прекрасен и с добавката на Филаделфия.
    На мен белтъците не ми пречат, когато правя мус, но можеш и само с жълтъци!
    Отложи ми ходенето до Виена, ще си потърся друго място ;)
    Хубава вечер, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ама трябва да ги сваря първо, нещо на яйчен, в случая жълтъчен кърд, щото няма вариант да сложа и нищо сурово от яйце.

      Хубав ден, Дани, и от мен :)

      Изтриване
  2. torta veramente spettacolare e super golosissima!!

    ОтговорИзтриване
  3. Повече от съвършена е! И толкова нежна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      Повод за направата на тортата беше купуването на лешниковата торта на Неделя, която малкият си избра, но отказа да яде. Аз я опитах, но реших, че това нещо няма начин да го ям и го оставих за... познай :))) за таткото. Е, той яде няколко хапки и обяви, че не може повече да се напъва.

      Хубав ден от мен :)

      Изтриване
  4. Che meraviglia , un vero spettacolo la tua torta . Un saluto, Daniela.

    ОтговорИзтриване
  5. Много стилна визия! .......Прекрасен,балансиран състав!
    Поздравления,Инче!

    ОтговорИзтриване
  6. Инче, ако ползваш жълтъци, можеш да ги темперираш и си решаваш проблема. Белтъците могат с много горещ захарен сироп да се разбият и пак минават термична обработка. А ако те притеснява салмонелата, то тя не е вътре в яйцето, а върху черупката. Но както и да е, всеки решава за себе си. ;)
    Тортата ти е прекрасна! Страхотна визия, за вкуса не се и съмнявам, че е един път!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, мислила съм си за италианско меренге, но не съм убедена, че болестотворните бактерии се убиват за кратко време в следствие на топлината на захарен сироп. За жълтъците ясно, прявя лимонов кърд и други яйчени кремове чат-пат, но тук идеята на белтъка е съществена, защото те придават въздушност и лекота на муса. Ще караме без белтъци, но се чудя дали в сладкарниците си позволяват да използват сурови белтъци - това си е истинско престъпление.
      Яйцата преди употреба винаги ги измиват с препарат, но не съм и убедена, че салмонелата е само върху черупката.

      Благодаря за хубавите думи и ще стискам палци:)
      Хубав уикенд от мен!

      Изтриване
    2. Инче, аз мисля, че въобще са малко сладкарниците, които използват яйца... За жалост!
      Пък да се надяваме, че проверките на ХЕИ не са само на документ, знам ли...
      Другият, и по-добър, вариант е твоят - да си направим ей такава прекрасна домашна торта!
      Благодаря ти за всичко, прегръдки! :)

      Изтриване
  7. Тази прелест я видях на едно друго място. Просто неустоима!

    ОтговорИзтриване
  8. ЗДР.освен филаделфия можели да се ползва друго сирене

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може всякакъв друг такъв тип сирене, стига да не е солено.

      Изтриване
  9. Страхотна торта направих я днес и си изядохме пръстите!😊Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации