Зеленчукови пирожки



Две любими неща за мен - лук и зеле :)) Много мекички и вкусни се получиха. Ще ползвам тестото и за други пълнежи, много е фино.
Това е една модификация от моя страна на молдовски постни пирожки, традиционно приготвяне с кисело зеле, но често да си призная, аз повече обичам прясно.

1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти за 8 броя:
за тестото:
1 и 1/4 чаена чаша брашно
1/4 чаена чаша слънчогледово олио
1/3 чаена чаша вода
две-три щипки сол

плънка:
2 глави запържен до прозрачност и пълна мекост лук
1 чаена чаша задушено прясно зеле с 1 настърган морков и червен пипер, отцедено от течността (ако имате сготвено прясно зеле, може и него да ползвате)
сол

От продуктите за тестото замесваме меко, но нелепнещо (то е мазно) тесто, при нужда добавете малко брашно. Покриваме тестото и го оставяме на стайна температура за 30 минути, след което го разделяме на 8 малки топки, всяка от които разточваме на много тънка правогълна кора, в която поставяме по 2-3 супени лъжици от плънката в дълга ивица в средата, оставяйки борд от по 2-3 сантиметра. Прихлупваме оставения борд от по-дългите страни на правогълника част от плънката, след което завиваме рулце по по-тясната част. Така процедираме с всички тестени топки. Нареждаме рулцата върху хария за печене и леко ги намасляваме със зехтин. Печем в предварително загрята фурна на 200С за около 20 минути.
Изваждаме пирожките и ги оставяме да поизстинат, след което ги хапваме.

Коментари

  1. О, това непременно си го записвам! Изглеждат умопомрачително, за мен с пресно зеле!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации