Нахутена яхния



Не обичам ястия с много подправки, но има изключения, разбира се. Това е едно от тях -пикантна яхния, сервирана с направени от мен меки роти в мини вариант (индийски хляб).

Продукти:
500 грама сварен нахут
1 голяма глава кромид лук, нарязана на дребно
2 средно големи моркова, нарязани на дребно
1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер
1 чаена лъжичка пушен червен пипер
лютив червен пипeр (по желание)
1/4 чаена лъжичка куркума
1/2 чаена лъжичка смлян кимион
щипка шафран, предварително накиснат в 3-4 супени лъжици гореща вода (по желание)
3 големи домата, обелени от ципата и нарязани на кубчета
сол
олио
2-3 скилидки чесън
магданоз


Лукът и морковите се задушават с олиото и малко вода почти до готовност. Прибавят се подправките, без солта и чесъна. Добавяме нахута и доматите, варим до омекване на доматите, като от от време на време разбъркваме и добавяме малко вода, ако е необходимо. Когато яхнията е готова, добавяме сол, малко олио и нарязаните на дребно скилидки чесън (от топлината той се сготвя). Оставяме ястието леко да изстине, добавяме магданоз и сервираме.


Коментари

  1. Подправките даже са малко ;)
    Но тази комбинация от тях е чудесна.
    Само не съм опитвала пушен пипер.
    И къде ти е рецептата за роти-то, или ще има втора серия
    публикацията :)
    Хубава вечер, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахаха като за мен подправките са мнооого :)
      Пушеният пипер е много приятен.
      Няма да има втора серия, само един линк към видео рецепта, щото нямам снимки с акцент върху ротито :D

      https://www.youtube.com/watch?v=oYLrSflCI2g

      Изтриване
    2. Хубава вечер и от мен :)

      Изтриване
  2. Фантастични снимки, яхния, мини питки...
    Удоволствие за всички сетива, Ина!
    Днес си купих нахут и рецептата ми идва навреме, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. adoro i ceci li mangerei sempre! ottima proposta!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации