Кюфтенца/бургери от просо
Може да добавите и зеленчуци, бекон, каквото решите, но аз, както вече съм казвала, предпочитам по-малко съставки в ястията.
адаптирано оттук >>
адаптирано оттук >>
1 чаена чаша = 240 милилитра
Продукти:
1/2 чаена чаша просо
2 пълни чаени чаши вода
щипка хималайска сол
60-70 грама настърган кашкавал или друго твърдо сирене
1 стрък пресен лук
магданоз и копър
1 средно голямо яйце
галета
слънчогледово олио
Измиваме много добре просото, водата трябва да е бистра, след което го сваряваме в 2 чаени чаши вода. Сваляме от огъня и добавяме солта, захлупваме с капак. Докато се разтвори солта и се охлади сместа, настъргваме кашкавала, нарязваме лука, магданоза, копъра. Към охладената смес добавяме яйцето, кашкавала и зелениите. Ако е рядка за оформяне на бургери, то дабавете малко галета и оставете за 5 минути, за да попие излишната влага. От сместа оформяме бургери, може големи, може и малки, каквите предпочитате, но с малките се работи по-лесно. Овалваме в галета и веднага поставяме оформения бургер в нагорещен тефлонов тиган с малко олио. Пържим на среден огън. Към бургера в тигана добавяме всеки следващ, който оформим, но не прекаляваме с количеството. Когато бургерите се зачервят и стегнат от едната страна, обръщаме ги и от другата. Добавяме още малко слънчогледово олио. Готовите бургери внимателно прехвърляме върху салфетка, охлаждаме леко и сервираме с гарнитура от зеленчуци или в комбинация от питка, зеленчуци и сос по ваш избор.
Интересна рецепта. Една идея за това как да ползвам просото :) :) :) Благодаря
ОтговорИзтриванеНадявам се, че ще ви допадне :)
ИзтриванеСтрахотни станаха :) Всички много ги харесаха у нас :) Благодаря за споделената рецепта :)
ОтговорИзтриване