Пестил от сливи и ябълки



Продукти:
300 грама сини сливи без костилките
300 грама обелени и изчистени от сърцевината ябълки
270 грама захар
1 чаена лъжичка ябълков пектин
канела и ванилия от шушулка по желание

краме масло за намазване на съда


Нарязваме плодовете и ги поставяме в тенджера заедно със захарта на среден огън до омекване, след което ги пасираме много добре с пасатор. Ако искате може да прецедите сместа, но може и да пропуснете тази стъпка. Отново връщаме сместа на котлона и бъркаме от време на време до сгъстяване. Малко преди да стане готов пестила, прибавяме пектина и ароматите. Пестилът е готов, когато при разбъркване се отделя от стените на съда, не се стича като течност от лъжичата, а пада на части. 


В добре намазнен съд изсипваме сместа и я оставяме да изстине, след което я покриваме добре с хартия за печене. Оставяме да се стегне в хладилник за денонощие, но аз нарязах доста по-рано, от нетъпрение. Можете да нарежете на кубчета и да оваляте в захар, кокосови стърготини, ядки, каквота решите, или пък да си хапнете с филийка масълце :)


3 коментара:

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове