Карамелена торта


Тортата е много вкусна, но за моя вкус е с преобладаващ крем, а аз обичам торти с кремове, но тук е малко повече, като дори не вложих цялото получено количество крем. 



Продукти:
за блатовете
8 белтъка
3/4 чаена чаша захар
160 грама смлени печени лешници
2 супени лъжици брашно
2 супени лъжици какао
1/2 чаена лъжичка бакпулвер

за крема
8 жълтъка
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша сладкарска сметана
180 грама царевично нишесте
200 грама дулче де лече или 3/4 чаена чаша захар, която трябва да карамелизирате
100 грама краве масло
ванилия

шоколадов ганаш
1/2 чаена чаша сладкарска сметана
200 грама натурален шоколад


Приготвяне на крема - кремът трябва да се намали, защото излиза много, аз дори не сложиш цялото количество, както виждате пак е доста.
Разбиваме жълтъците със захарта. Нишесето разтваряме в 1 чаена чаша студено прясно мляко и го прибавяме към жълтъчената смес. Останалото количество мляко смесваме с дулче де лече и загряваме на котлона, след което прибавяме жълтъчено-нишестената смес. Варим до сгъстяване. Получава се много гъст крем. Аз ползвах накрая пасатор, за да получа еднородна смес. Покриваме крема и го оставяме да изстине напълно, след което към него добавяме разбитото краве масло, разбитата сметана и ванилия. Отново разбиваме крема, ползвах пасатор. 

Приготвяне на блатовете:
Разбиваме белтъците на сняг заедно със захарта. Прибавяме пресятите брашно, какао и бакпулвер. Накрая добавяме и смлените лешници. Разбъркваме. Разделяме сместа на три равни части, които печем в тавички диаметър около 22 см., предварително покрити с намаслена хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 10-15 минути или до готовност. Охлаждаме блатовете.

Сглобяване:
Поставяме един блат, покриваме с крем, отново блат, крем, блат, крем. Оставяме тортата да се стегне за около 1 час в хладилник, след което заливаме с леко охладения ганаш, приготвен чрез разтопяване на шоколада в сметаната. Оставяме тортата да се стегне за 3-4 часа в хладилник. Урасата е според възможностите, аз не се занимавам с украси, както е видно :)



26 коментара:

  1. Merhabalar, karamelli herşey muhteşem güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Уникално изглежда, Инче!
    Нищо, че кремът е толкова много. Ще хапна с удоволствие. Изглежда адски вкусно!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна е! Аз обичам точно такива тортички с много крем. С най-голямо удоволствие ще си я направя за някой празник.

    ОтговорИзтриване
  4. a kak se pravi krema bez дулче де лече ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като карамелизирате посоченото количество захар и го добавите към врящато мляко.

      Изтриване
    2. Не, защото карамелът е изстинал, т.е. трябва да работите задължително с изстинал карамел, а млякото - врящо (по-бързо се разтваря карамелът).

      Изтриване
  5. Тортата в ринг със свалящи стени ли се сглобява?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, но аз за тази торта не използвах.

      Изтриване
  6. Обожавам този крем, Инче! Леля ми прави подобна бисквитена торта и сега ме подсети за нея! Но и тази ще се опита непременно- да не взема да се мина :) Пък и не мога да устоя на твоите кадри никога! Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Това вече е прекалено!
    Егати тортата!
    Искам!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз направих крем с 5 жълтъка. Мисля, че се получи чудно. Благодаря ви :)

    ОтговорИзтриване
  9. Брашното нещо е объркано не можеш да сложиш 3 супени лъжици брашно за 3 блата???????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Не е сбъркано, има какао и смлени лешници. Няма грешка в количеството на продуктите.

      Поздрави :)

      Изтриване
  10. Дефакто да сложа 2 суп лъжици брашно така ли ?? Колко дебел става блата? 1 см ли ? Как да направя 3 блата поне така се вижда на картинката?? Нещо не ми се връзва затова питам??


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно така, две супени лъжици брашно само.
      Описала съм как се приготвят блатовете - сместа се разделя на три равни части, които се пекат отделно:
      Приготвяне на блатовете:
      Разбиваме белтъците на сняг заедно със захарта. Прибавяме пресятите брашно, какао и бакпулвер. Накрая добавяме и смлените лешници. Разбъркваме. Разделяме сместа на три равни части, които печем в тавички диаметър около 22 см., предварително покрити с намаслена хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 10-15 минути или до готовност. Охлаждаме блатовете.

      Изтриване
  11. Когато правя торти слагам 250 грама брашно пресято ама 250 грама повтарями ги режа с конец

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, тази торта е със смлени лешници, затова брашното е много по-малко. Не ви съветвам да изпечете един блат и после да го разрежете с конец при това тесто, направете го, както съм описала в рецептата.
      Хубав ден :)

      Изтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове