Сладки с марципан /марципанови сладки/


Гостувам на Ева Тонева, която, както съм казвала неведнъж, "ми отвява главата" всеки път, когато публикува в своя блог. Винаги разпознаваема с убийствено красивите и нежни снимки на ужасно вкусни нещица, с  които моментално ме оставя с отворена уста и ококорени очи. Да, да, така е - "страшна" картинка се получава, за моя сметка, разбира се :) 
Когато получих учтивата покана да й гостувам, освен чувството на радост, възникнаха и множество въпроси, най-открояващият се е с какво да откликна. Изключитлно много обичам да похапвам марципан и всякакви ядки - нямам спирачка, когато почна :))) Затова заложих на нещо много любимо.


тесто:
1 жълтък
60 грама крема сирене
80 грама краве масло на стайна температура
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 и 1/4 чаена чаша брашно или до получаване на нелепнещо и средно тесто
ванилия

пълнеж:
бадемов марципан с големината на голямо яйце
1/2 чаена чаша смлени орехи
1/2 белтък
8 супени лъжици пудра захар
1 супена лъжица какао

1/2 белтък за намазване и около 1/2 чаена чаша орехи за поръсване или просто пудра захар


В купа смесваме продуктите за тестото. Поставяме го в полиетиленов плик и го оставяме в хладилник за един час. 
В друга купа смесваме продуктите за пълнежа, трябва да се моделира лесно, да не се разпада. 


Разточваме тестото на кора с дебелина около 3-4 милиметра и изрязваме кръгове с диаметър около 6-7 см. В средата на всеки кръг поставяме част от пълнежа (оформен на фитил). Прихлупваме, така че да получим нещо като мидичка и съединяваме добре краищата, за да не се отворят при печене (най-добре с вилица, като при подреждане в тавата, в която ще печем, следите от вилицата трябва да са отдолу, а не отгоре). С останалото от рязането тесто процедираме по същия начин - разточваме, режем и т.н. Единият вариант е да изпечем сладките върху тава, покрита с хартия за печене, след което да ги поръсим с пудра захар, а другият е да намажем всяка сладка с белтък и да поръсим със счукани орехи, след което да ги поръсим или не с пудра захар - въпрос на предпочитание. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 15 минути. 

Коментари

  1. Мммм, че вкусно...обожавам такъв вид дребни сладки, макар и рядко да се захващам да ги правя! Грабвам си една за из път обаче...Прегръдки, Инче!

    ОтговорИзтриване
  2. "Падам"си по вас двете, а най-вече по отхапаните вкусотии,
    които даваш в близък план!
    Винаги съм на път да се задавя :)
    Страхотен тандем сте този път!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятни сладки и снимки, Инче! Благодаря ти за милите думи, за приетата покана, за невероятната реецепта, подкрепата и приятелството! За мен беше чест и удоволствие визитата ти, надявам се скоро да стане и реална. Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ама мноого са прекрасни!
    В унисон с красотите на Ева!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни сте и двете! Така ми се приядоха някакви сладки с ядки, голяма си подстрекателка значи, човек да не е на диета, братче!!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации