Торта Спартак


1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
крем
4 яйца
700 милилитра прясно мляко
4 супени лъжици с връх брашно
2 супена лъжица с връх нишесте
1 и 1/3 чаени чаша захар
250 грама краве масло
ванилия

тесто:
1 яйце
1 чаена чаша захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
3 супени лъжици мед
70 грама краве масло
2 супени лъжици тъмно какао на прах
 350 грама брашно

сироп:
3/4 чаена чаша вода
4 супени лъжици захар

по принцип тортата не се сиропира, но ние обичаме по-влажнички, та затова преди да сложа крема, всеки от блатовете леко сиропирах

глазура:
200 грама натурален шоколад
100 грама краве масло


Имаше двама фотографи :)) Малкият умираше от радост да ми пречи да снимам, навирайки непрекъснато своето фотоапаратче в моя кадър :))

 
Крем, първа част:
Първо приготвяме крема, за да се охлади добре. В тенджера поставете всички продукти, без маслото и ванилията, като брашното и нишестете предварително сте разтворили в част от студеното мляко. Разбийте продуктите с пасатор. Загрейте сместа, бъркайки непрекъснато. Бъркането продължава до сгъстяване на крема. Ако случайно ви се появят топчета или така нареченети "вълци" в крема, няма страшо - позвайте отново пасатора. Оставете крема да се охлади, а през това време ще направим блатовете.

Блатове:
Блатовете са много приличащи на тези на Медовик или френска селска торта. В тенджера поставяме всички продукти, без какаото и брашното. Леко разбъркваме, колкото да се съединят жълтъкът и белтъкът. Оставяме сместа на умерен огън до надигането й или до двойно увеличаване на обема й. Сваляме от огъня и прибавяме какаото, разбъркваме, прибавяме и брашното на няколко части. Замесваме меко тесто, което оставяме да се охлади за около 20 минути. Разделяме тестото на 4 или 5 части, зависи колко висока искате да бъде тортата. Аз разделих на 4. Всяко парче разточваме на много тънка кора върху хартия за печене - кръгла или правоъгълна - въпрос на избор. Аз разточвах с размери 30 см. х 25 см. Всяка кора се разточва на отделен лист хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 200С за 5 минути. Оставяме да се охладят корите, след което отделяме хартията от тях.

Сироп:
Сваряваме водата със захарта до разтварянето на захарта и оставяме да се охлади, а през това време ще довършим крема.

Крем, втора част:
Разбиваме кравето масло, прибавяйки на порции от изстиналия яйчен крем и ванилията.
Разделете крема на 3 равни части

Сглобяване:
Слагаме една кора, леко сиропираме, отгоре мажем с едната част от крема. Поставяме следващия блат, леко притискаме, отново леко сиропираме, крем, блат, сиропираме. Накрая покриваме с разтопения с кравето масло шоколад. 

Тортата трябва да престои едно денонощие в хладилник.




7 коментара:

  1. Страхотни снимки Инче. Облизвам се само като ги гледам, подредени като войничета. А за подноса ти нямам думи ;) Искам такъв отдавна :) Ще пиша на Дядо Коледа :) Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  2. Сочна и ароматна!
    Имаш си достоен последовател! Можеш вече само да готвиш, друг ще снима! :)
    Успешна седмица, Ина!

    ОтговорИзтриване
  3. Вълшебница си! Изглеждат екстра!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно изглежда.....иии вкусно!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Тортата изглежда страхотна, особено с този прекрасен слой от шоколад отгоре! :)
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове