Торта с вишни


Точно така, това е тортата Манастирска изба, но оформена в кръгъл вариант.
Кремът много ми допадна, ще го използвам и в други торти, но тръбичките не са ми слабост... На места, където не съм оставила достатъчно място между навитите тръби, тестото не се изпекло добре. Само кусури диря :))) Откровена съм, какво да правя, трябваше да оставя повече място между тях, за да се надуят като хората, но късно е чадо... :))

Направих повече снимки, но при прехвърлянето ми даде грешка, та зараязах, имам човек, който ме чака да играя с него на криеница :))



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!


Продукти:
тесто:
350-400 грама брашно или до получаване на нелепнещо тесто
200 грама краве масло на стайна температура
200 грама заквасена сметана
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
ванилия

плънка:
500 грама замразени вишни, може и пресни
2 супени лъжици нишесте
1 чаена чаша захар
50 милилитра вода

крем:
900 грама заквасена сметана
2 чаени чаши пудра захар
200 грама краве масло на стайна температура
ванилия и ромова есенция

Първо отцеждаме сметаната
Поставяме сметаната в тендух и отцеждаме излишната течност за около 6 часа.

Плънка
Замразените вишни поставяме със захарта на котлон до завиране. Разтваряме в съд нишестето във водата, след което го добавяме към вишните. Бъркаме до сгъстяване. Отцеждаме излишната течност, само вишните са ни необходими. Оставяме ги да изстинат.

Тесто
В съд смесваме брашното с ванилията и содата. Добавяме кравето масло, оформяме трохи, прибавяме и заквасената сметана. При нужда добавяме още малко брашното до получаване на нелепнещо тесто. Оставяме го в хладилник за около 2 часа, след което го разделяме на три части, всяка от които разточваме на правоъгълна кора с дължина около 30 сантиметра и разрязваме на три ленти. Във всяка лента слагаме отцедени вишни, които завиваме в тестото, защипваме го с пръсти, за да залепне добре. Получените фитили или тръбички увиваме на охлюв, като оставяме малко разстояние между тях, според мен е нужно да е даже да е повечко, за да се изпекат добре тръбите и да не останат сурови!!! Надупчваме ги с клечка за зъби на няколко места, Така процедираме и с останалите две кори. Общо ще получим 3 блата. Печем върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 180С до зачервяване. В тавата за печена от фурната може да се съберат.
Охлаждаме напълно блатовете. 

Крем
В купа смесваме кравето масло на стайна температура, добре е даже леко да го разтопите, но колкото да стане с консистенцията на крем. Прибавяме към него пудрата захар и отцедената сметаната, есенциите, разбъркваме.

Сглобяване на тортата
В поднос поставяме ринг за торта, малко от крема, после първия блат, отгоре крем - около 7-8 супени лъжици, пак блат, крем, блат и отново крем. Хубаво е да си заделите предварително около 1/2 до 1 чаена чаша от крема, с които да намажете тортата и отстрани.Оставяме тортата за една нощ в хладилник, след което я освобождаваме от ринга, намазваме и отстрани с крем. Украсата е по желание. Отново връщаме в хладилник тортата, но за кратко - около час, след което е готова за консумация.




Коментари

  1. Като прочетох рецептата още повече ми хареса :D Лятото ще я опитам като тръгнат вишните (или пък череши, защо не). Обичам бисквитени блатове, обичам череши, обичам заквасена сметана... Направо ми се напълни устата със слюнка

    ОтговорИзтриване
  2. Предивна торта. Бела, нежна, неодољива. ♥

    ОтговорИзтриване
  3. Е, велика си, признала съм те, наистина! Една от любимите ми торто-магьосници! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда чудесно, Инче!
    на мързелана като мен ми идва малко пипкаво ;)
    Весели празници с повече шоколад :)

    ОтговорИзтриване
  5. una torta super golosa a più strati! bellissima e buonissima.buon anno

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви, момичета!
    Весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  7. Очарователна торта! Различна и контраста с цвета на вишните и бялото много ми харесва. Перфектно подредена и не е нужно да си критична, сигурна съм, че е вкусна!
    Весело посрещане на Новата година, Ина!

    ОтговорИзтриване
  8. I made something very similar to your cake but in shape of pyramid,your idea is better....I will try to make it. Happy New Year!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Много "яка" торта, Ина!
    Да ти е Честита Новата Година!
    Нека е благодатна и здрава година!

    ОтговорИзтриване
  10. Тази торта е някакво вълшебство...
    Ноо, за много години съм дошла да кажа - все такива творби да твориш....
    Здраве и берекет!
    М

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна....нежна и деликатна!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасна....нежна и неустоима!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Поздравления - впечатлих се! Търсих рецепта за торта с вишни, защото бях решила украсата да бъде с фонданова хартия с картинка вишнев цвят. Това е идеалната рецепта, но имам въпрос - колко голяма става, ще има ли 12 парчета?

    ОтговорИзтриване
  14. Поздравления, ужасно съм впечатлена! Търсех рецепта за торта с вишни, защото предварително бях измислила украсата :) - вишнев цвят, отпечатан върху фонданова хартия. Имам само един въпрос - ще има ли 12 парчета или да удвоя дозата? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, ако не те съветвам да я правиш за по-тържествен повод без преди това да си направила поне един опит. Прочети отгоре забележките ми, имай ги предвид, за да не останеш разочарована. Трябва добре да изпечеш блатовете, остави разстояние между отдените завивания на всеки фитила, да не се получи стегната спирала, за да може да се изпече добре и да няма клисави места.
      Става голяма торта, със сигурност има 12 парчета. Блатовете изглеждат малки, но като се сглоби тортата и всичко си идва на мястото.

      Направи един мини вариант с половината от продуктите.

      Изтриване
  15. Здравейте от много време се точа на тази торта страшна е :) Може ли да сложа тази сметана от вечерта да се изцежда, за да мога на следващата сутрин да я започна - т.е. повече от 6 часа ще се изцежда? Сега за утешение ще си направя друг ваш сладкиш - имате уникални рецепта :)))). Благодаря за споделянето.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации