Бисквитки пънчета


Не мога да опиша на колко вкусно миришеше у нас днес, когато пекох тези пънчета - наистина наближава Коледа :)) Колко ли съм подразнила съседите?! :)))

Предупреждение: Не съм си играла много да ги оформям, така че да получа перфектни форми, който има желание може да се занимава повечко.


адаптирано оттук >>

Оказва се, че  оригиналната идея за тези бисквитки е взета оттук >>, но така се получава, когато много хора са некоректни и си спестяват къде са видели дадена рецепта, приписвайки си чужди заслуги. Вярно, случва се човек да забрави, но когато е обичайна практика, дирекно отписвам съответните персони. 

Продукти:
250 грама меко краве масло
180 грама пудра захар
1 яйце за тестото + 1 яйце за намазване
50 милилитра вода
1 супена лъжица мед
1/3 чаена лъжичка бакпулвер
150 грама царевично брашно
500 грама пшеничено брашно

какао, канела, ванилия
обикновена захар за овалване



Не съм правила снимки от типа стъпка по стъпка, тъй като това е направено много добре тук >>

Разбиваме кравето масло с пудрата захар до пухкавост. Прибавяме яйцето, разбиваме, прибавяме водата, разбиваме, прибавяме меда, разбиваме. Към сместа прибавяме пресетите брашна с набухвателя. Замесваме меко, съвсем леко лепнещо тесто. Поставяме в полиетиленов плик и оставяме в хладилника за около час, след което откъсваме парче от тестото и го оформяме на фитил с диаметър около 2 см и с дължина около 30 см.
Останалото тесто разделяме на 6, 7 или 8 топки, зависи колко ни се занимава :)))
Всяка топка оформяме на по-дебел фитил и разточваме върху свежо фолио на лента с дъжина, равна на дължината на първия фитил, т.е. 30 см и ширина около 6,5 см, т.е. πd, където d e диаметъра на фитила, който ще увиваме в лентата с помощта на свежото фолио, в този случай е 6,5 см, от тук нататък трябва ширината на всяка следваща лента да е малко по-голяма. Намазваме много добре разточената лента с какао на прах и поръсваме с канела, използваме четка за разнасянето на какаото. Дългите краища на лентата намазваме с малко разбито яйце, за да залепне за фитила, който ще увием в нея. Поставяме фитила и го увиваме в лентата. По същия начин процедираме и с останалите топки, но внимаваме ширината на всяка следваща лента да е малко по-голяма, както вече казах, защото фитилът с всяка следваща лента става все по-дебел, т.е. с по-голяма диаметър.

Честно, аз карах на око, не съм мерила, не ми е жизнено важно да са кой знае колко красиви... 

Последно получения фитил завиваме в свежо фолио и оставяме в хладилник за едно денонощие, но аз просто го оставих във фризера за около 30-40 минути, за да стегне добре, след което фитилът се намазва с разбитото яйце и поръсва добре със захар, примесена с канела, хубаво е канелата да е повечко, но въпрос на предпочитание.
Нарязваме филии с дебелина около сантиметър и ги подреждаме върху хартия за печене на разстояние около 3-4 сантиметра една от друга.
Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 20-25 минути, но внимавайте да не ги прегорите.
Аз едната тава пекох около 20 минути, а другата около 15, съответно получих хрупкави бисквитки и по-влажни, ако мога така да ги опиша :)









15 коментара:

  1. Браво, страхотни бисквитки!!! И снимките са чудесни!
    Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Направо ме разбиха, много , ама много са красиви, Инче!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, много са хубави. В началото помислих , че са пълни с крем. Но и така ги хапвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. E, чудно би било да са пълнени с крем, но не са :))
      Благодаря, Нели :)

      Изтриване
  4. Разкошни... и презентацията - също!
    Много ми харесват,
    благодаря за страхотна идея и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ди, знаеш, че си ми пътеводната светлина в кулинарията :*

      Изтриване
  5. Прекрасни бисквитки - наистина много коледни.
    А съседите със сигурност съжаляват, както и аз, че не са могли да ги опитат. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Hola.
    Le felicito por las galletas. Me alegra que hicieras mi idea de estas galletas que publiqué en el año 2011.
    Si quieres ver mi idea original pincha en el enlace.
    Muchas gracias, un saludo.


    Galletas Tronco de Árbol

    http://www.elzurrondelospostres.com/2011/03/galletas-tronco-de-arbol.html

    ОтговорИзтриване
  7. Оригинални, разкошни и наистина приличат на пънчета с тези шарки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни са, Инче!
    И както имам царевично брашно, заради онези банички...
    Усмихната седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Hola Fedora.
    Muchísimas gracias por poner el enlace de mi receta, la original. Estoy muy agradecida, eres muy amable.
    Un saludo.

    Здравейте Fedora.
    Благодаря ви за поставяне на линк към моята рецепта, оригинала. Много съм благодарен, че си много мил.
    А поздрав.

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове