Японски чийзкейк



Много отдавна се каня да го опитам, но попаднах на отзивите на Дани >> ... и окончателно се навих :)

Много ми хареса! Наистана е много лек, леко влажен, топящ се в устата... чуден!

1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
7 яйца размер М
3/4 чаена чаша захар
4 прахчета ванилия
60 грама краве масло
7 супени лъжици прясно мляко
1 кутия и половина крема сирене Филаделфия оригинал (от по 175 грама опаковката)
3/4 чаена чаша брашно
3 супени лъжици нишесте ванилия Bioset - то е с царевично нишесте и аромат, без оцветител
2 супени лъжици лимонов сок

Използвах форма с падащо дъно с диаметър 19 см и височина около 7 см.
Покриваме дъното на форамата с хартия за печене. Намасляваме го с малко от кравето масло. Намасляваме и стените, към които прикрепваме ленти хартия за печене. Лентите трябва да са по-високи от стените на формата. Отвън обвиваме добре цялата форма с алуминиево фолио, за да не попадне в сместа за печене от водата, в която ще печем.

Включваме фурната на 160С да загрее, а през това време приготвяме сместа.

Отделяме жълтъците от белътъците. В купа с пасатор пасираме жълтъците, крема сиренето, прясното мляко, останалото леко разтопеното краве масло, ванилиите, брашното и нишестето. В друга купа, която трябва да е идеално суха, разбиваме белтъците до лек сняг, след което постепенно прибавяме захарта, а после и лимоновия сок. Разбиваме до получаване на сняг с меки връхчета. Внимателно добавяме на 3 пъти белтъците към останалата смес. Разбъркваме със "захлупване" на белтъците до хомогенизиране. Изсипваме сместа във формата за печене и я поставяме в дълбока тава. Аз ползвам дълбоката от фураната за печене. Поставяме двете тави във фурната на най-ниското ниво. Сипваме в дълбоката тава топла вода, така че нивото й да достига до средата на формата, в която печем сладкиша. Печем за 40 минути, след което намаляваме градусите на 150С и продължаваме печенето за още 35 минути, след което изключваме фурната и оставяме сладкиша във фурната за още около 1 час, час и 30 минути или до няколко влажни трохи по клечката. Ако по време на печенето кейкът ви се пукне отгоре, не се притеснявайте, защото след като престои в изключената фурна, пукнатите места се съединяват отново. Изваждаме чийзкейка от фурната, освобождаме го от формата, както и от хартията за печене. Поставяме го в подноса, в който ще сервираме. Охлаждаме го напълно, след което го оставете в хладилник за една нощ. Поднесете леко поръсен с пудра захар, покрит със сметана, плодове или някакъв плодов сос, но имайте предвид, че последният ще боядиса тестото, не че е лошо :)





16 коментара:

  1. И мен убеди, Иначе! Време е и аз да го направя! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси :)
      Усмихната вечер и на теб :)

      Изтриване
  2. La foto es preciosa y el resultado de lujo. Saludos.

    ОтговорИзтриване
  3. Е, тази прелест напълно бях забравила, а презентацията е повече от великолепна!
    Поздрави и пожелания за щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :)

      Хубаво лято и на теб :)

      Изтриване
  4. spettacolare, perfetta poi per essere degustata con quel panorama!

    ОтговорИзтриване
  5. Днес го направих и утре ще споделя вкуса, но за сега изглежда супер, само дето сложих маскарпоне и филаделфия, все пак нещичко трябва да променя :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се, че и на вкус ще ти хареса <3

      Изтриване
  6. Изглежда много апетитно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И е доста вкусно, много приятно влажно и леко кексче :)

      Изтриване
  7. а брашното и нишестето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заедно с жълтъците се пасира.

      Изтриване
  8. Бихте ли посочили количеството на опаковката Филаделфиа. От 200г ли е?

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове