Лимоново-авокадов чийзкейк




Продукти:
блатове
3 средно големи яйца
3 супени лъжици захар
2 супени лъжици вода
3 супени лъжици слънчогледово олио
5 супени лъжици с връх брашно
2 ванилии
1/2 чаена лъжичка бакпулвер

крем
2 средно големи много добре узрели плодове авокадо
200 милилитра животинска сладкарска сметана 
200 грама заквасена сметана
175 грама сирене Филаделфия Light
2 чаени чаши захар + още 3 супени лъжици
сока от половин лайм
50 милилитра вода
1 пакетче желатин на д-р Йоткер + още 2 чаени лъжички
2 ампули ванилия
1 ампула лимонова есенция 
!!!НЕ използвам кора от лайм или лимон, защото се обработват с химикали, които няма как да отстраня!!!
1/2 ампула ромова есенция



Първо приготвяме блатовете.
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме водата, олиото, разбъркваме леко. Прибавяме ванилията, брашното с бакпулвера, разбъркваме внимателно. Разделяме сместа на две равни части, които печем в тава, покрита с леко намаслена хартия за печене. Формата е с диаметър 20 см. Печем първо единия блат на 170С за 10 минути или докато се изпече. После изпичаме и другия блат. Оставяме блатовете да се охладят върху решетка.

Приготвяне на крема
Разбиваме течната сладкарска сметана заедно с 3-те супени лъжици захар до гъст "сняг". 
Пасираме сиренето с вътрешността на двата броя авокадо и сока от лайм. Прибавяме заквасената сметана и останалата захар, а така също и есенциите. Разбъркваме. 
Сипваме желатина във водата, оставяме го да набъбне, после го разтваряме на водна баня, внимавайки да не кипне, трябва да е леко топъл, в противен случай желатинът губи желиращото си свойство. Прибавяме го към авокадовата смес, в която захарта вече би трябвало да се е разтворила. Пасираме. Прибавяме и разбитата на сняг течна сметана. Разбъркваме внимателно до хомогенизиране.

Сглобяване. 
В ринг за торта поставяме единия блат, добре е рингът да не е плътно до блата, за да може да има крем и отстрани на тортата, да не си играете после да мажете наоколо :) Сипваме половината от крема, поставяме втория блат, после изсипваме и останалия крем. Заглаждаме. Оставяме тортата в хладилник за поне 4 часа, за да се стегне. 

Украсата е въпрос на вкус. Аз съм по семплите неща, така че отгоре малко настърган бял шоколад, една нарязана ягодка, няколко шоколадови капки и съм готова - ШЕ се занимавам да украсявам... хайде де :)))






8 коментара:

  1. Невероятен чийзкейк! Изглежда убийствено, а и страхотно вкусно! :) И цвета е толкова нежен и пролет, голяма красота...
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Алекс :)
      Хубава седмица и на теб :)

      Изтриване
  2. О, тук е още по-прекрасно, от ФБ. Невероятен е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Преди време хапвах един суров чийзейк с авокадо, който адски много харесах и от тогава съм се зарекал, че попадна ли на точната рецепта ще го правя.. Еми ето, на... попаднах! Алекс е много права, цвета е повече от прекрасен!

    ОтговорИзтриване
  4. А по повод на украсата - както се вика на чист български "Less is More" запрятам ръкави днес да го правя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодар ти за хубавите думи :)
      Дано ти хареса :)

      Хубав и слънчев ден :)

      Изтриване
  5. То семплите неща са най-красиви, Инче! И тук ме спечели, леле, колко съм изпуснала...

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове