Чийзкейк с шоколадов мус


Разкошен е!

Продукти:
за чийзкейка
175 грама сирене Филаделфия оригинал
175 грама сирене Филаделфия Light
150 грама крема сирене /обикновено българско/
250 грама кондензирано подсладено мляко
2 супени лъжици нишесте ванилия без оцветители
3 белтъка
4 ванилии /в пакетче/

за намазване
100 грама заквасена сметана
1 супена лъжица захар

шоколадов мус
140 грама кондензирано подсладено мляко
4 жълтъка
1 супена лъжица какао
200 грама черен шоколад
200 милилитра сладкарска животинска сметана
100 грама краве масло
ванилия


На дъното на форма за торта с падащо дъно (с откопчаване) с диаметър 20 сантиметра  поставяме хартия за печене. Изсипваме сместа за чийзкека, приготвена като просто всички продукти се поставят в купа и се пасират. Сместа се пече в предварително загрята фурна на 170С за 30 минути, после се изважда и се намазва със заквасената сметана, размесена със захарта. Отново се връща във фурната и се пече още за 15 минути, след което се изважда от фурната и се оставя напълно да се охлади.


Приготвяне на муса:
Смесваме кондензирато мляко с разбитите жълтъци. Варим на много слаб огън сместа, към която сме прибавили разтвореното какао в 2 супени лъжици вода, до сгъстяване на сместа. Сваляме от огъня и веднага добавяме нарязаното на парчета краве масло и предваритално разтопения на водна баня шоколад. Разбъркваме до хомогенизиране на сместа - тя е доста лъскава и гъста, не се притеснявайте. Към охладената смес добавяме разбитата на сняг сметана. Разбъркваме. Изсипваме муса върху напълно изстиналия чийзкейк. Заравняваме. Поставяме формата в хладилник за една нощ.

На следващия ден освобождаме чийзкейка от формата за торта и хартията за печене, намираща се на дъното й - просто държим с една ръка чийзкейка, а с другата внимателно отлепваме хартията отдолу. Поставяме чийзкейка върху поднос и го украсяваме по желание. При мен е просто поръсване с какао.

Преди сервиране е хубаво да извадите чийзкейка да престои на стайна температура за около 30 минути, но и студен не е проблем да се изяде.






Коментари

  1. Едва ли може да се устои на този десерт......нежен с деликатна структура и поднесен красиво!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Охх,

    ама ти каква изкусителка си с тези брилянтни твои снимки. ОБещавам да го направя и да споделя ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам отзиви, домашните се караха за последното парче :)

      Хубав ден :)

      Изтриване
  3. Какво изящество ни поднасяш само?!!! Снимките ти са У-а-У, както винаги!
    Поздрави и усмихната събота!

    ОтговорИзтриване
  4. Божествен разрез!
    Чудесна е рецептата, Инче!

    ОтговорИзтриване
  5. Убийствен чийзкейк и снимки! Комбинирането на тези два любими десерта се е получило прекрасно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Всеки път суперлативите не ми достигат, но сега останах напълно без думи!
    Разкошна рецепта, нежно елегантна визия и ... онова впечатляващо представяне, в ТВОЯ стил.
    Благодаря за удоволствието, много, много комплименти за теб, Инче - страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  7. Ине, това твоето не е библейско!
    Направо щях да се удавя на сухо, защото не смогвам да преглъщам!
    Прекрасна красота! Нямам търпение да изпробвам тази рецепта!
    Най-сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, викингска красавице :)
      Прегръдки сърдечни и от мен :)

      Изтриване
  8. Инче, малко е да се каже разкош, това е истинско съвършенство! Ще го направя рано или късно, ама дано е рано:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано и на теб да хареса, но не заменяй продуктите, защото всяка, макар и лека, промяна води до различен резултат, знаеш :)

      Хубава седмица от мен :)

      Изтриване
  9. Една хапка... и си там...
    Ммм, представям си какво вълшебство се крие тук!

    ОтговорИзтриване
  10. Ина, страхотен е! Невероятно апетитни снимки, както винаги :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации