Соленки с крема сирене




Тези соленки ги проготвях зимата често, след като ги видях на няколко места в нета, но за източник ще посоча Йоли. Няма как да разнищвам кой е първоизточника. Днес моето момченце поиска да правим от тях - май му беше скучно :)), а в приготовленията им досега винаги е участвал. Ние ги оформяме като буквички, но можете да използвате други форми или просто да ги нарежете на пръчки, квадрати, ромбове. 

източник >>

Аз приготвям само половин доза. Полученото количество го виждате на снимките.

1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти за половин доза:
125 грама крема сирене
125 грама меко краве масло
около 1 и 1/2 чаена чаша брашно + още малко при разточване на корите
1/2 чаена лъжичка сол

 1 жълтък за намазване на соленките


Крема сиренето и кравето масло се смесват, аз го правя това просто с лъжица. Прибавяме солта и брашното. Не слагайте цялото количество брашно наведнъж. Първо сложете едната чаша, после добавяте по малко. Замесваме меко, нелепнещо тесто, което оставяме в хладилник за 30 минути. Не месете дълго, просто колкото да получите посоченото тесто. Охладеното тесто поръсваме с брашно и го разточваме върху поръсена с брашно повърхност на кора с дебелина около 5-6 милиметра. Изрязваме с формички соленките, нареждаме ги на малко разстояние една от друга върху тавата от фурната, покрита с хартия за печене. Поставяме тавата във фризер за 15 минути. През това време разточвамe на кора получените изрезки. Пак режем с формички, които нареждаме върху втората тава от фурната, покрита с хартия за печене.

Изваждаме първата тава от фризера, намазваме с жълтък соленките. Във фризера слагаме втората тава. Печем соленките от първта тава в предварително загрята фурна на 180С за около 17-20 минути или на вентилатор с включен долен нагревател на 160С до зачервяване. По същия начин процедираме и с втората тава, след като са престояли във фризера.




8 коментара:

  1. Здравейте, много ми харесаха соленките и смятам да ги направя. Чудя се, ако заменя бялото брашно с такова от лимец, дали количеството брашно остава същото? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви :)
      С лимец съм правила крекери, които са наистина чудесни, но в тях няма овлажнител като крема сиренето - трябва да е от българското, не тип Филаделфия. Предполагам, че ще станат, ръководейки се отново от същото правило - получаване на меко и нелепнещо тесто, така че лимецовото брашно го слагайте по малко до получаване на съответната характеристика на тестото. Успех :)

      Изтриване
  2. Изглеждат фантастично, браво на малкия майстор!

    ОтговорИзтриване
  3. А, дайте си ми буквичката!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за чудесната рецепта! Направих ги и станаха супер, въпреки че вместо пшенично брашно ползвах смес от оризово брашно и царевично нишесте 2:1.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, чудесна хрумка - би трябвало да са се получили още по-добре с тези брашна. Ще пробвам и аз :) Благодаря, че споделихте тази идея :)

      Хубава вечер :)

      Изтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове