Финландски картофени питки/хляб (Perunarieska)

  


  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
2 чаени чаши сварени и фино намачкани картофи
4 супени лъжички разтопено краве масло
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1 голямо яйце или 2 малки яйца
около 300–350 грама брашно
1 и 1/2 чаена лъжичка бакпулвер

масло за намазване

Смесваме в купа брашното с бакпулвера.
В друга купа разбиваме леко с вилица яйцето, добавяме към него солта, захарта, маслото, картофите. Разбъркваме. Добавяме по малко брашно до получаване на меко, нелепнещо тесто /не се меси дълго, а само колкото да се получи посоченото тесто/, покриваме с кърпа и оставяме да почине за 15-20 минути. Може да разделите тестото на 8–10 парчета и да разточите всяко от тях, ако искате да получите по-големи питки, но аз процедирах по следния начин, тъй като исках да получа малки симпатични питки:
тестото поставяме върху набрашнена повърхност. Разточваме кора с дебелина 0,5–1 см (зависи каква дебелина искаме). С чаша изрязваме кръгчета. Надупчваме питките с вилица и ги поставяме на разстояние една от друга върху тава, покрита с хартия за печене. Печем на 230С 15–20 минути до зачервяване. Изваждаме ги от фурната, намазваме ги с масло, покриваме с кърпа за около 15 минути. Сервират се топли, но и изстинали са вкусни.





Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации