Торта Ривера





  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Тортата е на Пиер Ерме, много е вкусна, но аз малко я промених, особено частта с шоколадовия мус - не е достатъчна топлинната обработка на яйцата само от врящ захарен сироп, за да се убият бактериите в яйцата, добавих и сметанов крем като допълнителен слой.

А и много време отива за направата на тортата, заболяха ме краката да стоя права. Явно за сладкар не ставам - толкова време само за една торта не съм отделяла :)) В никакъв случай не съм бавна, не знам защо така се получи. Торта Медовик я правя за около час, обаче тази ми разказа играта - няколко часа се въртях в кухнята.


Продукти:
шоколадови блатове
120 грама черен шоколад
85 грама краве масло на стайна температура
110 грама захар
1 чаена лъжичка какао на прах
2 големи жълтъка на стайна температура
1 яйце на стайна температура
6 големи белтъка на стайна температура

лимонов крем
110 грама захар
2 големи яйца
сока от 2 средни по големина лимона
150 грама меко масло
настърганата кора на лимоните, но аз не сложих, тъй като на пазара у нас се предлагат изключително обработени с химикали цитрусови плодове. Ако имате лимон, собствено производство, който не сте третирали с препарати, може да я използвате смело.

сметанов крем
200 милилитра животинска сметана за разбиване
3 супени лъжици захар
ванилия
1 чаена лъжичка желатин
1/4 чаена чаша вода за накисване на желатина

шоколадов крем
200 милилитра животинска сметана за разбиване
2 яйца на стайна температура
4 жълтъка на стайна температура
280 грама черен шоколад
1/4 чаена чаша  вода
1/4 чаена чаша захар

Приготвяне на блатовете
Загряваме фурната на 180С.
Разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълновата фурна. Оставя се да се охлади, но не да се втвърди, просто да е течен, но не и горещ.
Разбиваме маслото с 30 грама от захарта, добавяме какаото, разбъркваме. Добавяме яйцето и жълтъците един по един, продължавайки да разбиваме. Добавяме и шоколада. Разбъркваме до хомогенизиране.
В купа разбиваме белтъците до меки върхове, постепенно добавяме останалата захар и продължаваме да разбиваме до твърди върхове. 
Добавяме част разбитите белтъци към шоколадовата смес, бъркайки чрез захлупване до хомогенизиране. Така на части добавяме и останалите белтъци. Бъркаме внимателно, за да не спаднат белтъците.
Аз използвах двете тави на фурната. Покрих ги с хартия за печене. Нагласих ринга за торта до размера, който искам да бъде тортата - 20 сантиметра диаметър, но вие може да си начертаете кръг и върху него да сипете част от тестото. В ринга сипах 1/4 от тестото, издърпах нагоре ринга, така получих първи блат. До него, но на разстояние около няколко сантиметра повторих същото упражнение. В другата така процедирах аналогично. Двете тави поставих във фурната за печене, като след 10 минути им размених местата - тавата, която беше по-отгоре, сложих по-отдолу, а тази отдолу отиде на мястото на тази отгоре. Включих вентилатор с долен нагревател,  но намалих температурата на 160. Печем за около 30 минути. Изваждаме тавите, оставяме блатовете да се охладят в тях. Когато напълно изстинат, внимателно отделяме хартията за печене от блатовете, но ги оставете отново върху хартията, докато им дойде времето да ги използваме.


Приготвяне на лимоновия крем
Разбиваме леко яйцата, добавяме захарта, лимоновия сок и на слаб огън, бъркайки непрекъснато, варим сместа. Ако нямате опит, съветвам ви да го правите на водна баня, за да не получите бъркани яйца :) Варенето продължава около 10-15 минути или до сгъстяване. Готовия крем оставяме да се охлади напълно. Добре е да го покриете с кърпа и от време на време да го разбърквате, но дори и леко да хване коричка няма страшно, миксерът ще оправи нещата. Охладения крем разбиваме за около 2 минути, добавяме мекото краве масло на парченца, продължаваме разбиването до пухкав крем - около 4 минути.
В едната изстинала тава от фурната поставяме хартия за печене. Поставяме измития и подсушен ринг за торта, настроен със същия диаметър като на блатовете. Леко намасляваме стените му, облепваме ги с ленти хартия за печене. Изсипваме крема в ринга, оставяме го във фризера за 2 часа.

Приготвяне на шоколадовия крем
Разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълновата фурна. Охлаждаме.
Разбиваме сметаната, към нея добавяме охладения шоколад на порции. 
Яйцата и жълтъците разбиваме.
В тенджера смесваме захарта и водата, варим ги до сгъстяване, след което ги добавяме на тънка струйка към яйцата, без да спираме да разбиваме с миксера. Отново на слаб огън или водна баня варим, като при лимоновия крем, до сгъстяване на сместа. Сваляме от огъня, охлаждаме.
Смесваме яйчената и сметаново-шоколадовата смес.

Приготвяне на сметановия крем
!!!Той се приготвя, едва когато започнем да сглобяваме тортата!!!


Сглобяване
Сега изваждаме от фризера лимоновия крем. Махаме ринга, отстраняваме хартията за печене, която е отстрани, а тази отдолу я оставяме до момента, в който ще сложим крема в тортата.

В поднос слагаме ринга на тортата, настроен за диаметъра на блатовете. Поставяме в ринга първия блат. Отгоре изсипваме около 1/5 от шоколадовия крем.

Сега приготвяме и сметановия крем
Разтваряме желатина във водата до набъбване. Разтваряме на водна баня. Охлаждаме.
Разбиваме сметаната със захарта, добавяме охладения, но все още течен желатин, ванилията. Разбиваме с миксер. Изсипваме сместа върху шоколадовия крем. Отгоре по цялата повърхност слагаме няколко лъжици от шоколадовия крем, но не много, а тънко, само колко да залепне за следващия блат, т.е. след сметановия крем, леко мажем с шоколадов, после слагаме отново блат. Пак мажем с шоколадов крем, за да може следващия слой да залепне към предишния.
Сега махаме хартията за печене от дъното на лимоновия слой, слагаме го като следващ слой. Пак мажем с малко шоколадов крем. Поставяме блат, изсипваме пак шоколадов крем, но не целия, оставяме няколко лъжици. Пак блат, накрая завършваме с останалия шоколадов крем.

Въобще последователността и количеството на слоевете може да го промените, както ви е удобно, не е задължително да е точно същата.

Оставяме тортата за една нощ в хладилник.
На следващия ден махаме ринга за торта. Украсата е по желание, при мен е просто какао и малко шоколад отстрани.


Коментари

  1. аз с яйцата нямам проблем. просто си ги купувам от секта;)
    а тортата си е съвсем за мен. Към края на есента ще има причина да я пробвам,знаеш:)

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам снимките ти, тортите и ти презентациите ти! Страхотна торта! Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз като казвам, че обичам твоите торти...:)

    ОтговорИзтриване
  4. Абсолютно невероятна!!! Искам я цялата зя мен!!!! Определено няма да мога да заспя!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета!
    Хубав уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ама си е струвало въртенето в кухнята - чудесна е, като всичките ти страхотни десерти, Инче!

    ОтговорИзтриване
  7. Както се казва, хубавите работи стават бавно :) Тази торта си е заслужавала, няма спор. От кога се опитвам и аз да се добера до някоя от книгите на Пиер Ерме и все с нещо друго се забърквам.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, дали става да се изпекат два блата и да се разрежат на две, за да се получат 4? Или блатовете не се режат лесно. Имам само две форми от по 20 см и ми се иска малко да улесня процеса с блатовете. Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се за закъснелия отговор, но напоследък не съм влиза в блога. Аз не бих рязала блатовете, т.е. не бих изсипала сместа в тава, после да срежа на две, защото те са тънки.

      Изтриване
  9. Сътворих я, просто е невероятна! Заслужава си всичките часове в кухнята, и при мен бяха доста! Вдъхновение беше и рожденика, за който беше. Благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че Ви е харесала и е допринесла по някакъв начин за празничното настроение! :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации