Сладки рулца със сирене - арабски десерт, Halawet El Jibn





  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Визията е по-добра от вкуса, поне за мен. Трябва да се хапнат след като се направят, защото ако ги оставите за следващия ден, рулцата изсъхват и стават някак жилави - не ми допаднаха на следващия ден, но в същия биват :))

1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
сироп
2 чаени чаши вода
1 чаена чаша захар
1/2 чаена лъжичка лимонов сок
ванилия /в оригинал е с розова вода/
за рулцата
1 чаена чаша пшеничен грис
2 и 1/3 чаени чаши вода
1/2 чаена чаша захар
300 грама настъргана моцарела, от тази за пица, която не е във водна саламура

за пълнежа
250 грама маскарпоне
250 грама рикота

за поръсване
шам-фъстък за поръсва
сладко /опция/

Приготвяне на сиропа
Първо сваряваме сиропа, но без ванилията. Когато сместа заври, намаляваме котлона на средна температура и продължаваме да варим още 10 минути. Остраняваме сиропа от огъня. Ванилията я добавяме, но след като се охлади.


Приготвяне на тестото

В тенджера сипваме водата и захарта. Постяваме на котлона и оставяме сместа да заври. Добавяме гриса и разбъркваме. Когато водата се поеме, добавяме настърганата моцарела, като продължаваме да бъркаме непрекъснато за още около 5 минути - трябва сирнето да се разтопи добре. Тестото става много приятно точещо се. Махаме от котлона. Оставяме за 2-3 минути леко да се охлади. Разделяме го на две части, които поставяме върху стреч фолио. Всяка част покриваме с друго голямо парче стреч фолио и разточваме с точилката до кора с дебелина около 3-4 мм. Оставяме и двете кори да изстинат, след което махаме горното стреч фолио, изрязваме от тестото правоъгълна кора. В единия край поставяме от пълнежа с пош или лъжица. С помощта на долното стреч фолио завиваме пълнежа, т.е. оформяме руло, което трябва да покрива пълнежа добре, но не правете няколко завивания, а само колкото да скриете пълнежа. Режем тестото. Пренасяме рулото върху тава, покрита с хартия за печене. От останалата част от кората, оформяме друго руло, т.е. пак слагаме пълнеж в единия край, завиваме. По същия начин процедираме и с другата кора. Оформените рула поставяме във фризера за 10-15 минути, след което ги изваждаме и ги нарязваме на парченца. Всяко парче поръсваме с начукани ядки шам-фъстък. По желание може да сложите и някакво сладко, арабите използват сладко от розови листа, но аз не си подам по аромата на розите в хранителни продукти, затова сложих малко сладко от вишни.

Сервираме рулцата, поливайки ги със захарния сироп.


Приготвяне на пълнежа
Просто смесета продуктите с лъжица до хомогенизиране на сместа. 

Коментари

  1. Леле, това със сигурност ще е по мой вкус, и изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
  2. Много пъти съм ги разглеждала тези сладкиши, Ине, но винаги ми се струвало толкова сложно, колкото и неустоимо! С твоята рецепта обаче май ще се престраша, макар че едва ли ще мога да създам това съвършенство! Напарво запреглъщах жадо, жадно...Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е сложно никак, Люси, но трябва да се хапнат същия ден, на следващия изсъхват. Ако ги натопиш пък в сиропа и ги държиш в него, то пълнежа "изчезва" в сиропа.
      Поздрави на фиордите :)

      Изтриване
  3. Иха, направо са върха - и като визия, а и като вкус, предполагам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен ми харесаха, но не е чак върхът на сладоледа :)) А и трябва да се консумерат същия ден, за жалост.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации