Кокосови сладки със сушени смокини и орехови ядки



Продукти:
10 сушени смокини
20 изпечени орехови ядки на половинки

Бяла смес
150 грама захар
100 милилитра вода
125 грама краве масло
80 грама кокосови стърготини
150 грама сухо мляко

Кафява смес
150 грама захар
100 милилитра вода
125 грама краве масло
250 грама смлени бисквити Еверест с какао - НЕ ги заменяйте с други какаови бисквити като Роден край например
3 супени лъжици какао на прах
За овалване
100 грама кокосови стърготини - при мен отидоха около 50 грама


Смокините накисваме в топла вода, за да омекнат, след което ги разрязваме, но не докрай. Поставяме в едната половина една половинка орехова ядка, а в другата – друга.

Приготвяне на бялата смес
В тенджера поставяме захарта и водата. Оставяме да се разтопи захарта на среден огън. Добавяме маслото, нарязано на парченца, и разбъркваме до разтопяване. Добавяме и кокосовите стърготини и сухото мляко. Сваляме от огъня и разбъркваме с миксер. Оставяме сместа да се охлади, след което я покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник за около 15 минути, но не повече, защото ще се втвърди твърде много и няма да може да оформите хубави топки.
Приготвяне на кафяватаа смес.
В тенджера поставяме захарта и водата. Оставяме да се разтопи захарта на среден огън. Добавяме маслото, нарязано на парченца, и разбъркваме до разтопяване. Добавяме и какаото, разбъркваме. Сваляме сместа от котлона и добавяме бисквитите. Разбъркваме. Оставяме да се охлади, покриваме със стреч фолио и поставяме в хладилник за около 15 минути, но не повече, защото сместа ще се втвърди твърде много и няма да може да оформите хубави топки.

Сглобяване
Вземаме една напълнена смокиня, обвиваме я в кафявата смес, стремейки се да нямаме въздух между смокинята и бисквитената смес. По същия начин процедираме и с останалите смокини.
После всички кафяви топки обвиваме с бялата смес, като всяка топка овалваме в кокосови стърготини. Поставяме топките в полиетиленов плик в хладилник за няколко часа, най-добре за денонощие. Режем всяка топка на половинки или на четвъртинки, а може и на повече части, но за последното ще ви е нужен остър нож. Препоръчвам да режете гладък нож, потопен в топла вода.





7 коментара:

  1. Винаги съм се възхищавала на твоите изкусителни рецепти и апетитни снимки! И този път ме остави без думи!
    Поздравления за прелестните сладки, Инче! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Задължително ще ги направя, защото много, ама много ми харесаха. Тъкмо имам повод след месец :)
    Благодаря за съвършенните снимки! Накараха ме да мечтая за тези сладки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Уникално изглеждат, за вкуса не смея и да помисля:) Разкошни са!

    ОтговорИзтриване
  4. И мен този разрез ме преследва няколко дни...изглеждат разкошно!

    ОтговорИзтриване
  5. Уникални, съвършени!
    Това ще са едни от коледните сладкиши у дома!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове