Сладкиш с шипков мармалад и орехи




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Чудесен аромат и вкус на домашно изпечен сладкиш. Някак дори мога да го свържа с бабините сладкиши. Непретенциозен, но пък много вкусен. Може да използвате и друг мармалад, но с шипков е доста приятен. Използах този >>, но на моето бурканче с малки букви пише, че съдържа и петмез от цвекло.
Този сладкиш, за разлика от предишния с желираните ябълки, всички го одобриха :))

1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
1 и 1/2 чаена чаша брашно
1 чаена чаша царевично брашно
1 чаена чаша слънчогледово олио
1 чаена чаша кисело мляко
3/4 чаена чаша захар
3 яйца
1 пакетче бакпулвер
2 пакетчета ванилия
1 чаена лъжичка био портокалови корички - аз си купих от DM

пълнеж
7 супени лъжици шипков мармалад
1 и 1/2 чаени чаши немного ситно смлени орехи

В купа смесваме брашната с бакпулвера. В друга купа разбиваме много добре яйцата със захарта. Прибавяме олиото, разбъркваме. Добавяме и киселото мляко, ванилиите и портокаловите корички. Отново разбъркваме. Накрая добавяме брашната с бакпулвера. Разбъркваме за кратко с миксер на средна скорост. Изсипваме половината от сместа в покрита с хартия за печене тава, като хартията трябва да излиза извън стените на тавата, за да можем по-лесно да извадим после сладкиша и да го нарежем. Тавата е с размери около 27х17 сантиметра. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 15 минути, след което изваждаме тавата от фурната. Намазваме внимателно сладкиша с мармалада и посипваме с ореховите ядки. Отгоре изливаме другата половина от кексовата смес. Връщаме обратно във фурната за около още 20-25 минути. Изваждаме сладкиша и го оставяме леко да се охлади. Изваждаме го от тавата с помощта на хартията за печене. Поръсваме с пудра захар, режем на парчета и сервираме.
На мен ми хареса много леко топъл, но и студен е вкусен. Съхранявайте парчетата сладкиш в полиетиленов плик, за да не изсъхват. На следващия ден стават още по-влажни.

  
 


Коментари

  1. Изглежда неустоимо! Ще го опитам непременно с новия мармалад:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радост, надявам се, че ще ти хареса :)

      Изтриване
  2. Сигурно ще се повторя с предния ми коментар...направо ми иде да си грабна парченце. Припомни ми, че преди години съм правила подобен, но с друго сладко бе, по рецепта от колежка.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации