Орехово-карамелена торта




Продукти:
блат
180 грама масло
200 грама захар
5 яйца
150 грама орехови ядки
80 грама брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
ванилия

крем
200 грама захар
60 грама масло
100 милилитра прясно мляко
300 милилитра сладкарска сметана
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица желатин

глазура
100 грама черен шоколад
100 милилитра сладкарска сметана



Приготвяне на блатовете
Включваме фурната на 180С.
В голямата тава на фурната поставяме хартия за печене.
В купа разбиваме маслото и захарта. Добавяме едно по едно яйцата, като след всяко яйце разбиваме с миксер на средна скорост до поемането му от сместа. Добавяме ванилията, смлените орехови ядки и брашното с бакпулвера. Разбъркваме внимателно. Изсипваме сместа в тавата, заравняваме. Печем около 25-30 минути или до готовност – краищата на блата стават леко златисти. Изваждаме готовия блат и го оставяме да се охлади, след което отстраняваме хартията за печене. Изрязваме краищата, ако се леко неугледни. Режем блата на 4 равни части, т.е. режем перпендикулярно на по-дългата страна на блата.

Крем
Карамелизираме захарта, добавяме маслото, внимавайки да не се изгорим, защото ще забълбука. Прибавяме и млякото и разбъркваме, но вече на по-слаб огън, до пълното хомогенизиране на сместа. Оставяме сместа да изстине напълно. Разтваряме желатина в малко вода, около 50 милилитра, след което го разтваряме на водна баня или в микровълновата фурна, но внимавайтe да не заври, защото желатинът губи желиращите си свойства. Прибавяме го към карамелената смес.
Разбиваме сладкарската сметана с 2 супени лъжици захар. Добавяме я към карамелената смес, разбъркваме до хомогенизиране. Разделяме  крема на 3 равни части

Сглобяване
Вземаме един блат, мажем го с едната част от крема. Поставяме отгоре другия блат, пак крем, блат, крем, блат. Оставяме тортата в хладилник за няколко часа, за да се втвърди крема.
Изваждаме тортата и декорираме по желание, а аз нарязах на парчета и всяко парче го залях с малко от сместа за глазурата. Върнах парчетата торта обратно в хладилника, за да се постегне глазурата.


Глазура
Украсих с карамелизирана захар с ядки, изсипана на тънък слой върху тава, покрита с намаслена хартия за печене. След като охлади, начупих на парчета.

Забележка: Ако решите, можете да добавите ситни парченца от украсата към крема, но наистина трябва да са много на ситно, за да няма счупени зъби.




8 коментара:

  1. Не знам как да обясня състоянието си....,влюбих се в тази торта,просто се влюбих!

    ОтговорИзтриване
  2. Поредното неустоимо изкушение ...Адмирации!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда невероятно! Напоследък тези комбинации при теб с орехи, шоколад и още нещо са неустоими!

    ОтговорИзтриване
  4. Ине, отново ме предизвикваш да запретна ръкави и да започна с нова серия тортоправене! Напоследък си почивам от големите десерти, тъй като съм сама у дома сега и няма как да ги изям, но това може би ще се промени! Изглежда умопомрачително вкусно! Поздравления, мила и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Тази тортичка ми е много по вкуса, допада ми и идеята за индивидуално заливане на парчетата с глазурата, така приятно се е разтекла, че те подмамва да не чакаш и миг...

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове