Орехово-таханови пастички




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Продукти:
за блата
3 жълтъка
3 белтъка
60 грама краве масло
100 грама захар
90 грама брашно
1 чаена лъжичка с връх бакпулвер 
ванилия

за ореховия слой - блат
3 белтъка, разбити на сняг
110 грама краве масло
80 грама захар
100 грама смлени орехови ядки
80 грама брашно
на върха на ножа бакпулвер

още *

200 грама натурален шоколад
70 грама краве масло
150 грама смлени орехови ядки
4 супени лъжици сусамов тахан

Първо приготвяме ореховия слой - блат

Разбиваме мекото краве масло със захарта до кремообразна смес. Прибавяме орехите, брашното, бакпулвера, разбъркваме. Прибавяме и разбитите белтъци, разбъркваме до хомогенизиране. 
Печем в предварително загрята фурна на 180 С за около 25-30 минути в тава, покрита с хартия за печене. Изваждаме блата и го оставяме да се охлади. Смачкваме блата с вилица, добавяме и останалите съставки след * (шоколад, масло, орехи, сусамов тахан). Разбъркваме до смесване на всички продукти. Консистенцията трябва да е такава, че да можете да моделирате топчета, без да ви лепне по ръцете. Ако не е, то добавете още малко смлени орехови ядки, а ако по-суха, то добавете малко прясно мляко, но малко!!!

Приготвяне на блата основа
Разбиваме маслото със захарта. Добавяме един по един жълтъците, като след всяко добавяне разбиваме до поемането на жълтъка от сместа. Прибавяме и брашното, бакпулвера и ванилията. Разбъркваме. Накрая добавяме и разбитите на сняг белтъци. Разбъркваме внимателно до хомогенна смес. Изсипваме сместа в тавичка с размери 30х20см, покрита с хартия за печене, излизаща извън стените й, за да можем с нея по-късно по-лесно да извадим блата заедно с ореховия слой. Печем в предварително загрята фурна на 170С за 30 минути.
Изваждаме блата и го оставяме леко да се охлади

Сглобяване
Получената орехова смес плътно разпраделяме върху топлия блат, който не сме извадили все още от тавата. Заравяняваме. Поръсваме с кокосови стърготини, орехи или каквото решите. Оставяме да се охлади напълно, съхраняваме в хладилиник за няколко часа до стягане на ореховия слой. Режем на парчета.




Коментари

  1. Със сигурност е много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат страхотно! Как ще заравним ореховия блат? Ако натискаме, няма ли да спадне долния?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, няма да натискаш много, де, просто трябва да получих подходящата консистенция на сместа - да можеш да оформиш топчета от нея, които леко да залепват по дланта ти, но само леко.

      Изтриване
  3. И тук ще се разпиша със задоволство от видяното и прочетеното:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации