Шоколадово-малинова мус торта




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Диаметър на тортата 24 сантиметра


Продукти:
блат
1 яйце + 1 белтък
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици вода
1 супена лъжица слънчогледово олио
5 супени лъжици брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1 ванилия

сиропиране на блата
70 милилитра вода
1 супена лъжица захар

крем
1 литър сладкарска животинска сметана
120 милилитра прясно мляко
140 грама захар
две ванилии
200 грама бял шоколад
15 грама желатин
4 супени лъжици с връх малиново сладко


Приготвяне на блата
Разбиваме яйцето и белтъка със захарта. Прибавяме водата и олиото, разбъркваме. Добавяме пресятото брашно с бакпулвера, както и ванилията. Разбъркваме. Изсипваме сместа в тава с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 170С до готовност, проверяваме с клечка. Оставяме блата да се охлади. Изваждаме го от формата за печене, махаме хартията за печене и го оставяме напълно да се охлади. 

Приготвяне на сиропа
Водата и захарта завират, отстраняваме ги от огъня и оставяме да изстине.

Приготвяне на муса
Разбиваме сметаната в голяма и дълбока купа със захарта. Добавяме млякото и ванилиите. Добавяме и охладения желатин, който сме приготвяме като го накисваме в 150 милилитра вода до набъбване. Разтваряме го на водна баня. 
Половината от сместа разбъркваме с малиновото сладко. Другата половина смесваме с разтопения на водна баня шоколад. Разбиваме с миксер за по-добре смесване на сметаната с белия шоколад.


Сглобяване на тортата
Поставяме блата в ринг за торта. Напояваме го с малко сироп. Отгоре изсипваме малиновия мус, заравняваме. Отгоре поставяме белия мус. Заравняваме. Оставяме тортата в хладилник за поне 6 часа, най-добре за една нощ. 
Отстраняваме ринга и украсяваме по желание - при мен е просто с разбита сметана и карамелизирани кокосови стърготини.

Коментари

  1. Звучи прекрасно, но имам два въпроса - дали ще остане прекалено суха, ако блатът не се сиропира? Ако се махне прясното мляко, ще мине ли и без желатин (ще бъде за сметка на височината и количеството крем, разбира се, но като консистенция дали ще стане)? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е проблем да не се сиропира – има много мус. Ще стане, но ще трябва да увеличиш количеството бял шоколад. Виж ето този мус >>
      Благодаря :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации