Сладки пирамиди





  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Много ми харесаха, не знам колко бройки излапах :))

280 грама обикновен локум = 2 кутийки
280 грама смлени бисквити Еверест с мляко
(тези бисквитки са много вкусни, не ги заменяйте с други бели чаени бисквитки, ако искате да получите същия вкус)
4-5 супени лъжици вода

200 грама шоколад Милка екстра какао
60 грама краве масло



В купа смесваме локума, водата и смлените бисквитки до получаване на еднородна маса – нещо като пластилин. Ако е необходимо, добавяме още малко смлени бисквити, трябва да можем да моделираме фитили, които да не променят формата си, когато ги оставим за кратко на равна повърхност. От локумената маса оформяме 10 еднакви по дължина и диаметър фитили. Върху хартия за печене поставяме на съвсем малко разстояние един от друг четири от фитилите. Покриваме ги с разтопените шоколад и краве масло. Отгоре подреждаме три фитила, пак заливаме с шоколадовата смес, после два фитила, шоколадова смес, накрая един фитил и отново заливаме с шоколада. Фитилите ги подреждаме по такъв начин, че да получим нещо като пирамида. Оставяме да се стегне, аз ги оставих за една нощ на студената ни тераса, след което се режат на филийки. Аз поръсих и леко с кокосови стърготини.
Не добавяйте пудра захар, защото и така са достатъчно сладки.

Коментари

  1. un dolce che davvero non avevo mai visto, sono curiosa di sentirne il gusto visto che è bellissimo

    ОтговорИзтриване
  2. Инче, ако сега са пред мен ще ги излапам всичките. Интересен десерт, който ще пробвам задължително. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Инче, както винаги - много изкушаващи снимки. Идеята също е много интересна.
    Имам обаче два въпроса.
    Как така се смесват вода, локум и бисквити, загрява ли се сместа, за да стане еднородна?
    И втория ми въпрос е, как се постига тази триъгълна форма, така редейки фитилите на пирамида, добре, но като заливаме с шоколада, той не се ли свлича, как се постига формата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблем да се смесят бисквитите, локума и водата. Локумът е доста лепкав, с ръце се прави много лесно. Говоря за българския локум на Горна Оряховица. Знам, че има и други локуми – турски, марокански, гръцки, но те са по-различни.
      Леко се променя формата, но може да я пооправиш с хартията за печене, оформяйки в желаната форма.
      Благодаря, Весе :)

      Изтриване
    2. И аз благодаря за отговора, Инче!
      И следмащите ти две предложения не мога да подмина - просто разкошни, особено ме впечатли нугата!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации