Дакуаз - Бадемово-лешников меренг с кафеен крем и ганаш




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!


Много ми хареса! Хич не си падам по маслените кремове, но този е божествен! Направо не можех да устоя на този кафеен аромат, с мъка се възпирах, повярвайте ми! :)) Но мисля, че количеството крем е много, поне за моя вкус и ми идва малко сладка, най-вече заради меренга. 

Продукти:
4 големи белтъка
80 грама бланширани бадеми
50 грама печени обелени лешници
180 грама захар
1 супена лъжица натурално царевично нишесте
щипка сол

кафеен крем
4 големи жълтъка
175 мл прясно мляко
60 грама захар
1 супена лъжица натурално царевично нишесте
2 чаени лъжички инстантно кафе
2 супени лъжици гореща вода, в която се разтваря кафето
225 грама хубаво краве масло на стайна температура

ганаш
170 мл шоколад Милка екстра какао
170 милилитра сладкарска животинска сметана
2 супени лъжици глюкоза

Приготвяне на блатовете
Смиламе ядките. Смесваме ги с нишестето и половината от захарта. В купа разбиваме  белтъците с щипка сол първонално до пяна, а после прибавяйки захарта на порции до твърд сняг. Прибавяме към белтъците ядките и нишестето. Разбъркваме внимателно, за да не спаднат белтъците. Върху голямата тава на фурната, покрита с хартия за печене, очертаваме правоъгълник с размери 32 на 25 сантиметра. Обръщаме хартията от другата страна и разпределяме белтъците да размерите на правоъгълника. Заглаждаме. Печем в предварително загрята фурна на 120°С за 1 час и 30 минути, след което изключваме фуната и оставяме блата вътре още 1 час и 30 минути. Не отваряме фурната!!! След като минат и 3-те часа, изваждаме тавата с блата, оставя да почине 10 мини и го обръщаме върху друг лист хартия за печене. Отлепваме хартията за печене, с която пекохме блата. Внимаваме да не го счупим. Отрязваме краищата, за да получим хубава форма на блата. Режем блата на 4 равни части по по-дългата му страна. Поставяме трите блата върху табла, за да ни е по-лесно при пренасянето им до хладилника. Намазваме три от парчетата с 3-4 супени лъжици ганаш и ги оставяме в хладилник, за да стегне, около 15-20 минути. През това време намазваме другото парче с няколко лъжици кафеен крем, заглаждаме. Отгоре поставяме един блат със стегнат ганаш с ганаша надолу към крема. Отгоре мажем крем.
Аз направих грешката да сложа ганаш и върху крема преди да сложа блата, намазан с ганаш, с идеята да има повече ганаш, та той поизтече, леко се обезформи тортето. Та не го правете като мен :))
Пак поставяме блат с ганаш по същата процедура. Накрая мажем всичко с крем. Оставяме го в хладилник да стегне, след което го покриваме с останалия ганаш (ганаша стопляме при непрекъснато разбъркваме и го оставяме да се охлади преди да го излеем върху тортата, която е добре да е върху решетка). Отгоре украсяваме както решим, острани може да го покриете с бланширани филирани бадеми или каквото решите. Оставяме да се стегне ганаша. 
Рязането става  намокрен в гореща вода гладък нож, който е подсушен след намокрянето, а тортата трябва да е студена, току-що извадена от хладилника. После може да оставите парчетата на стайна температура, още по-вкусно става :)

Ако случайно ви се счупи някое парче по време на рязането на големия блат, не се притеснявайте, просто ги сложете едно до друго и намажете с ганаша.

Приготвяне на крема
В купа смесваме жълтъците, захарта, нишестето. Загряваме млякото, след което половината от него прибавяме към жълтъците и разбъркваме. Изсипваме ги при останалото мляко. Варим при непрекъснато разбъркваме до сгъстяване около 8-10 минути. Получения крем пасирайте, за да получите много гладък крем, ако случайно нещо не е както трябва :) Покриваме го и го оставяме в хладилник за около 1-2 часа за да стегне, след което го изваждаме и го оставяме на стайна температура.
Разбиваме кравето масло с миксер. Прибавяме на няколко пъти крема, като непрекъснато разбиваме. Добавяме и разтвореното във водата и охладено кафе. Разбиваме 5 минути до получаване на гладък и пухкав крем. Мноооого е вкусен!

Приготвяне на ганаша
Сгряваме сметаната и глюкозата до разтопяването й, като разбъркваме от време на време. Сваляме от огъня. Прибавяме шоколада. Разбъркваме до разтопяването му. Оставяме го да се охлади преди да го използваме.


4 коментара:

  1. Отговори
    1. Наистина е страхотна, Габи :)
      Опитай я, няма да съжаляваш :)

      Изтриване
  2. Ама направо не искам да влизам вече тук...не мога да насмогна да преглъщам...

    ОтговорИзтриване

 

Конкурси

Ossigeno НЕ участва в никакви конкурси, без изключения!

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове