Филаделфия чийзкейк




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Правих този десерт с руски творог, но никак не ми хареса на вкус, но откъм визия беше много добре. Макар да пасирах творога, зърнената структура при хапване се усещаше, затова реших да заменя основата с нещо изпробвано, но в друг десерт. Със сирене Филаделфия е много по-добре. Опитайте! Много свеж десерт се получи :)

 форма 26 на 16 сантиметра

Продукти:
основа
350 грама сирене Филаделфия оригинал
175 грама сирене Филаделфия light
120 грама крема сирене - българско, каквото прецените за добре
250 грама кондензирано подсладено мляко
2 големи яйца
2 супени лъжици натурално царевично нишесте
4 прачета ванилин
1/2 ампула лимонова есенция на доктор Йоткер

сметанов слой
600 грама руска сметана 20-30% масленост (има в магазините на Берьозка)
(не знам дали може да се получи същото с българската заквасена сметана)
5 супени лъжици захар
1/2 ампула ванилия на доктор Йоткер
3-4 капки есенция ром на доктор Йоткер


Намазваме леко дъното и стените на формата с олио, за да залепне по-лесно хартията за печене за тавата. Покриваме с хартия за печене,  с размери по-големи от размера на тавата - чрез стърчащите краища на хартията ще извадим чийзкейка по-лесно от тавата. Ще се наложи да резнете леко ъглите на хартията (два перпендикулярни разреза).
В купа смесваме всички продукти за основата. Пасираме ги с пасатор. Изсипваме сместа в тавата. Печем в предварително загрята фурна на 170С за 20-25 минути. През това време приготвяме сметановия слой, като в купа смесваме сметаната, захарта и есенциите. Разбиваме с пасатор до пухкавост. Изваждаме тавата от фурната. Изсипваме сметаната върху основата и отново връщаме тавата във фурната за още 10 минути. Изключваме фурната, но оставяме тавата вътре още 5 минути, не повече!!! Точно така, няма грешка, сметаната се пече и то без яйце!!! Пак казвам, не съм пробвала с българската заквасена сметана, не гарантирам, че с нея ще се получи този ефект, който виждате на снимките. Руската сметана не е точно като българската заквасена и няма общо с течната сладкарска.
Изваждаме тавата и я оставяме на хладно, след което я прибираме в хладилник за поне 2-3 часа, за да стегне.
Готовият чийзкейк изваждаме от тавата с помощта на стърчащата хартия за печене. Режем с натопен в гореща вода и подсушен гладък нож, като първо отстраняваме краищата на чийзкейка, след което режем квадрати, правоъгълници или каквито форми преценим.
Може да сервирате с плодов сос, или както му викат кули, плодове по избор, а може и просто така :) 




2 коментара:

  1. Нямаш милост:)
    То и у нас се яде много, ама кой изяжда такова количество сладости...
    Снимките са просто...уникални, толкова изчистено е всичко...
    Стъклените плочки чинийки ли са? Страхотни!
    Ще ме караш да търча до Берьозка за сметана, макар че от сега си знам, че едва ли ще постигна твоята визия на десерта!

    ОтговорИзтриване

 

Конкурси

Ossigeno НЕ участва в никакви конкурси, без изключения!

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове