Капучино торта




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

1 чаена чаша = 240 милилитра

Както виждате, кремът е много, така че ако решите може да го намалите, или пък да направите двойна доза блат, за по-голям диаметър торта. 


Продукти:
блат
1 чаена чаша захар
3/4 чаена чаша брашно
1/2 чаена чаша какао
3/4 чаена лъжичка сода бикарбонат
3/4 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1 голямо яйце
1/2 чаена чаша топла вода
1/4 чаена чаша олио /не краве масло или маргарин!!!/
1/2 чаена чаша горещо кафе
ванилия

крем
1/2 чаена чаша прясно мляко
500 грама маскарпоне
200 грама заквасена сметана
1 и 1/2 чаени чаши сладкарска животинска сметана
6 супени лъжици инстантно кафе
3/4 чаена чаша гореща вода
18 грама желатин
3/4 чаена чаша вода за накисване на желатина
1 или 1 и 1/2 чаени чаши захар, но си преценете, може повече, може и по-малко захар, зависи колко кафе ще сложите и колко сладко предпочитате. Сложете първо по-малко захар, опитайте крема и ако е нужно добавете още захар. Това го казвам, защото все ме критикувате, че са ми сладки тортите, но според мен са си нормални :)) Е, има 2-3, които и за мен са доста сладки, но така съм ги взела от източника, и от тях режа малки парчета. Например тази >> Много е вкусна, но е малко по-сладка дори и за мен :) 


Приготвяне на блата
В купа се смесват сухите съставки. Към тях се прибавя яйцето и топлата вода. Разбиваме с миксер на средна скорост, но не много, а само колкото да се хомогенизира сместа - около 5 секунди. Прибавяме олиото, ванилията, накрая и горещото кафе. Разбъркваме. Изсипваме сместа в тава, чието дъно е покрито с хартия за печене и леко намаслено с олио. Стените също са намаслени  с олио. Тавата е с диаметър 20-22 сантиметра, и е добре да има височина поне 8-10 сантиметра. Печем в предварително загрята фурна на 170С за около 18 минути, проверяваме с клечка за зъби. Внимавайте да не пресушите блата, защото няма да е сочен. Изваждаме от фурната, оставяме да се охлади. Изваждаме блата от тавата. С ринг за торта изрязваме краищата на блата, а самия блат режем на две. Горната, по-издута част на блата, ползваме за основа на тортата, обърната с разреза нагоре. Заграждаме блата с ринг за торта. Изсипваме половината от крема, заравняваме. Отгоре другия блат, пак крем, заравняваме. Оставяме за една нощ в хладилник, след което освобождаваме тортата от ринга - с нож минаваме покрай стените на тортата и издърпваме ринга нагоре.

Блатът е много фин, затова, ако случайно ви се отчупят някои парчета по време на рязането, не се притеснявайте. Сложете си ги в ринга, леко притиснете към дъното, ако това е долния блат, или към крема, ако е второто парче блат. Това всъщност е блата за дяволската торта, аз го ползвам за тези кексчета >> - те стават разкошни!!!

Приготвяне на крема
В горещата вода разтваряме кафето и го оставяме да се охлади. Накисваме желатина във водата, оставяме го да набъбне, след което го разтваряме на водна баня - не трябва да завира!!! 
В купа разбиваме сладкарската сметана. В друга купа смесваме маскарпонето, прясното мляко и заквасената сметана с част от захарта. Разбиваме на ниска скорост с миксер. Добавяме разбитата сметана, кафето, разбъркваме. Ако е нужно, добавете още захар. Прибавяме желатина, разбъркваме за кратко на ниска скорост с миксер.

Украсата е по желание, при мен е с шоколадова глазура - разтопен 90 грама черен шоколад с 60 грама краве масло. Рязането в този случай е с нагрят в топла вода гладък нож, избърсан от водата, като първо леко се маркира с нагрятия нож къде ще се реже шоколада с лека следа в шоколада, след което се реже с ножа парче.
Най-добре е да я консумирате на стайна температура, но може и от хладилника, макар че на стайна се отпуска и крема, както и глазурата.


Коментари

  1. Какво казваш, много бил крема? Няма такова нещо като много крем на торта :)
    Екстра си е :)

    ОтговорИзтриване
  2. Инче, съвършенна е тортата, мале, сега да имаше едно парче. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Да, да...някой те критикува за торта?!?
    Направо съм влюбена във всичките ти десерти!
    Няма рецепта, дето не съм си запазила, а някои вече и опитала - безупречни!
    Горещи поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,правих тортата,стана супер,но сместа за блата ми се видя много течна и добавих още брашно.Та имам питане толкова ли трябва да е брашното ли аз някъде сбърках?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Да, сместа за блатовете е доста течна, такава трябва да бъде, след като се изпече, всичко си идва на мястото - меки и влажни са.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации