Пирожки с лапад



При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА!


Сочни, меки, лесни и вкусни :)

Тестото го ползвам често, защото много ни харесва. Можете да видите вариант с пълнеж от праз лук >> и вариант със зеле >>

Продукти за 8 пирожки:
тесто
1 чаена чаша брашно
1/4 чаена чаша царевично брашно
1/4 чаена чаша слънчогледово олио
1/3 чаена чаша топла вода
2 щипки сол

пълнеж:
200 грама пресен лапад
5 стръка пресен чесън
1 яйце
100 грама краве саламурено сирене или фета
50 грама настърган кашкавал или гауда
120 грама рикота или крема сирене
шепа листа магданоз

за намазваме:
1 жълтък + 1 супена лъжица вода
сусам за поръсване

Приготвяне на пълнежа:
Почистваме лапада от голямата жила, намираща се в средата на листото. Поставяме почистените листа в тенджера. Прибавяме нарязания чесън. Попарваме зелениите в малко вода и олио до омекването им. Махаме от котлона и оставяме да се охлади, след което прибавяме останалите продукти от списъка с пълнежа, като магданозът трябва да е нарязан.

Приготвяне на тестото:
От продуктите за тесто замесваме меко и нелепнещо тесто, което оставяме да почине за 30 минути, завито в полиетиленов плик, след което го разделяме на 8 парчета. Всяко парче разточваме на тънка кора правогълна кора. Поставяме в единия край 2 пълни супени лъжици от плънката и завиваме на руло. Редим в тава, покрита с хартия за печене. Мажем пирожките с жълтъка, към който сме добавили 1 супена лъжица вода. По желание поръсваме със сусам. Печем в предварително загрята фурна на 200С за 20-25 минути или до приятно зачервяване.

При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM с линк към рецептата! В противен случай, нарушавате авторските права!


Коментари

  1. Скоро си помислих за авторските ти права :)
    Не бяха те цитирали ;)
    Това тесто много го харесвам, но винаги иска влажна плънка!
    Приятна почивка, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно така, Дани, плънката трябва да е влажна - със сиренце, или смес с яйца само не става дабре.
      Приятна и теб, Дани :)

      Изтриване
  2. Започвам ги ,Инче.Но със спанак.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да са ти харесали, Живе :)
      Хубава вечер от мен :)

      Изтриване
  3. Тестото е без набухвател така ли?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации