Шоколадов мус с карамелен пълнеж



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Продукти за 20-22 броя (зависи от избора на обема на формата, която се ползва):
шоколадов мус:
300 милилитра сладкарска животинска сметана
200 грама заквасена сметана
100 грама бял шоколад
2 равни супени лъжици пудра захар
1 ампула ванилия на доктор Йоткер
1 чаена лъжичка желатин
50 милилтра вода

карамелен сос:
1 чаена чаша захар
1/4 чаша вода
150 милилтра сладкарска животинска сметана
40 грама краве масло

шоколадова черупка за 8 броя във форми на малки мъфини:
120 грама шоколад екстра какао Милка
120 грама шоколад Своге 65% какао 

Приготвяне на карамеления сос. Може да приготвите половината доза, защото количеството е повечко, но аз приготвих толкова, защото ми прябваше и за палачинки. 
Захарта и водата поставяме в тенджерка на котлон до получаване на приятен карамел. Внимавайте да не го загорите, защото ще горчи. Прибваме към получения карамел стоплената сметана, като внимаваме да не се изгорим от парата, която ще се появи. Добавяме и маслото, разбъркваме за около 30 секунди, отстраняваме от огъня. Оставяме напълно да се охлади карамеления сос.

Приготване на шоколадовия мус
Разтваряме желатина във водата до набъбване. На водна баня разтваряме желатина. Разтопяваме на водна баня шоколада и го оставяме леко да се охлади, а през това време разбиваме сладкарската сметана със захарта. Добавяме заквасената сметана и разбиваме закратко. Добавяме разтопения шоколад, ванилията и отново разбиваме закратко, накрая добавяме и желатина и отново разбиваме кратко. Разпределяме част от сместа в силиконови формички – около 1/3 от обема на формата. Правим нещо като гнездо и вътре поставяме част от карамеления сос. Отгоре покриваме с мус, заглаждаме. Оставяме формите във фризера да замръзнат за 4-5 часа, след което освобождаме муса от силиконовите форми. Украсата при мен е просто разтопен шоколад.
Може да ги хапнете и замразени, ще имате нещо като сладолед, а може и да ги изчакате да се размразят, тогава ще бъдат с мека вътрешност.


Шоколадова черупка
Ако решите да приготвите муса в шоколадови черупки, то първо разтопете на водна баня посочените продукти. Намажете дъното и стените на силиконови формички с помощта на четка. Оставете във фризера за минути, след което ги извадете. Ако някъде има ненамазани добре  с шоколад места, намажете ги, и отново върнете във фризера за 2-3 минути. Процедурата после е същата като описаната по-горе, но с тази разлика, че накрая се полива муса с разтопен шоколад, така че мусът и отгоре да е обгърнат с шоколад.  


  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации