Ягодов сладкиш с белтъчен сняг







  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

адаптирано оттук >>

Продукти:
основа
180 грама брашно
100 грама краве масло
1 жълтък от голямо яйце
3 супени лъжици захар
ванилия

ягодов слой
450 грама ягоди - пресни или замразени
3 супени лъжици захар
1 супена лъжица натурално царевично нишесте  или кисел вишна на Биосет

белтъчен слой
7 белтъка от големи яйца
180 грама пудра захар
есенция ванилия на прах - 3 броя



Приготвяне на основата
Брашното и студеното краве масло, нарязано на малки парченца, се смесват. Добавят се останалите продукти и се замесва тесто, което се поставя в полиетиленов плик и се прибира в хладилник за 20 минути, след което се изважда от хладилника и плика. Тестото са разтила по дъното на форма за торта с падащо дъно с диаметър 18 см. Оформя се лек ръб - около 2 см по стената на формата. Пече се в предварително загрята фурна на 180С за 25 минути. 

Приготвяне на ягодовия слой
Ягодите се смесват със захарта и се пасират леко.  Варят се на умерен огън до сгъстяване. Прибавяме нишестето и варим още малко. Трябва да получим нещо като гъст мармалад. Оставяме да се охлади напълно, след което го разстиламе върху изпечената и охладена основа.

Приготвяне на белтъчния слой
Разбиваме белтъците в идеално чиста и суха купа първо до мек сняг, след което добавяме на порции пудрата захар и ванилиите. Разбиваме до получаване на твърд сняг. Поставяме дълга и широка лента хартия за печене по стените на формата, в която ще печем, за да получим по-голяма височина. Разстиламе снега върху изстиналите основа и ягодов слой, като притискаме с лъжица леко, за да няма празнини с въздух. Печем на 170С за 170С за 15 минути, след което изключваме за 10 минути фурната. После я включваме отново и печем още 10 минути, но като покрием с фолио или хартия за печене пая. Отново изключваме фурната и печем още 10 минути. Проверете с дълга клечка дали е готов белтъчния слой - ако излиза суха, то може да го извадите, ако не - продлжете още с печенето. Ако не се притеснявате от салмонела, то изпечете пая 10 минути на 175С, после изключете фурната и печете още 10 минути, но аз предпочитам да се застраховам, затова и двата пъти, когато го притовях, пекох повече време, както написах по-горе.
Изпечения пай освобождаме от стените на формата с помощта на намаслен нож. Охлаждаме и сервираме. Ако оставите тортата в хладилник, то тя няма да изглежда много добре, защото белтъците ще пуснат малко вода. Затова е добре да я консумирате същия ден или да я съхранявате на хладно място, но не е за препоръчване хладилник.


Коментари

Популярни публикации