Черешов сладкиш




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Продукти:
основа
250 грама брашно
1 и 1/2 чаени лъжички бакпулвер
4 супени лъжици захар
160 грама краве масло
1 с връх супена лъжица кисело мляко
4 жълтъка
2 прахчета ванилия

кексов слой
4 белтъка
120 грама захар
70 грама натурално царевично нишесте
5 супени лъжици слънчогледово олио
3 прахчета ванилия

и още...
300-350 грама изчистени от костилките череши (подберете много добре узрели, твърди и месести, а не разкашкани череши. Може да ги замените с други плодове по избор, но ако са големи, трябва да ги нарежете на по-малки парченца. Може да използвате и микс от плодове.) 


Основа
Смесваме сухите продукти за основата в купа. Към тях прибавяме маслото и оформяме трохи. Прибавяме течните продукти и замесваме тесто, което разделяме на 2 части, като едната е по-голяма от другата – някъде в съотношение 5:3. По-голямата част разстиламе с пръсти върху дъното на тава (27х18см), покрита с хартия за печене. По-малката част слагаме в полиетиленов плик, който прибираме във фризера. Тава прибираме в хладилник. Аз използвам тавичка, с падащо дъно, но ако нямате, трябва да покриете с хартия дъното и стените на тавата, но така че да стърчат краищата, за да може да извадите сладкиша от тавата след изпичането му по-лесно.


Кексов слой
Разбиваме белтъците на пяна, след което добавяме по малко захарта. Разбиваме до сняг. Прибавяме пресятото нишесте и ванилиите, разбъркваме внимателно, за да не спаднат много белтъците. Добавяме и олиото, отново разбъркваме внимателно до хомогенизиране.

Изсипваме сместа върху основата и заравняваме. Отгоре разпределяме плодовете, но без да ги натискаме към тестото. Отгоре рендосваме тестото, което заделихме и държахме във фризера. Печем първо на 180С за 15 минути, после намаляваме на 150С и продължаваме да печем още 15 минути, след което изключваме фурната, но оставяме сладкиша във фурната за още 15 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади, след което изваждаме сладкиша от формата. Поръсваме с пудра захар по желание. Ако не ви мързи, направете си и черешов сос, просто пасирайте няколко череши, подсладете на вкус, загрейте до разтопяване на захарта и сервирайте десерта с получения сос.
Леко топъл е чудесен, защото маслото се усеща мноооого приятно.




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Коментари

  1. Изглежда невероятно апетитно и стилно! Ще опитам непременно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. semplicemente fantastica, ogni tuo dolce mi conquista

    ОтговорИзтриване
  3. Сладкишът стана страхотен и обра овациите на моите гости!
    Получи се точно като на снимките!
    Благодаря Ви за прекрасните рецепти на вашия сайт!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации