Спаначен шифон кейк



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Това е вариант на шифон кейк, койта не се пече на водна баня. Ще покажа и на водна баня скоро. Кейкът е много нежен. Много наподобява пандишпан, но за мен шифон кейкът е много по-ефирен.

за алуминиева форма с диаметър 16 сантиметра и височина поне 8 сантиметра.
В случая пекох в малка квадратна форма

Продукти:
4 жълтъка
20 грама захар
1 ампула ванилия на доктор Йоткер
70 милилитра олио
100 грама пресято брашно
3/4 чаена лъжичка бакпулвер
7 супени лъжици спаначено пюре, получено от 140 грама замразен спанак, сварен с 5 супени лъжици вода, след което пасираме сместа и от нея вземаме 7 лъжици

4 белтъка
80 грама захар
1 чаена лъжичка лимонов сок

какао за поръсване


Много е важно да се използва форма с незалепващо покритие. Формата, в която ще печем не трябва да я намаслявате с нищо.

В купа разбиваме до пяна белтъците, прибавяме по малко захарта и лимоновия сок. Разбиваме до твърд сняг.
В друга купа разбиваме жълтъците до побеляване заедно със захарта. Прибавяме охладеното спаначено пюре, олиото, ванилията и брашното с бакпулвера. 
Смесваме жълтъчната смес с 1/3 от белтъчната. Разбъркваме леко до хомогенизиране. Добавяме още 1/3 от сместа, пак разбъркваме. Накрая прибавяме и останалата част от белтъците към жълтъчната. Отново разбъркваме до хомогенизиране, внимавайки да не спаднат белтъците. 
Изсипваме част от сместа във формата, в която ще печем. Поръсваме с цедка какао по цялата повърхност. Отново изсипваме част от сместа, пак покриваме с какао, пак смес, какао и накра завършваме със смес. Заравняваме внимателно. Може да тръснете малко формата, за да излезе въздуха, но аз предпочитам да имам на места големи балончета, както виждате на снимките. Печем в предварително загрята фурна на 150С за около 10 минути, после усилваме на 170 и печем около 15 минути, после пак намаляваме на 150С и печем още около 35 минути. Може да пробвате с клечка дали е изпечен. Изваждаме от фурната и веднага обръщаме върху решетка. Оставяме да се охлади за около 10-15 минути, след което внимателно отстраняваме кейка от формата. За по-лесно изваждане леко пъхаме ръката по ръботете и повдигаме кейка. Охлаждаме кейка напълно върху решетка. 


  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

4 коментара:

  1. Чудесна и ефектна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Много е пухкав и мек! :)

      Изтриване
  2. Великолепен и много нежен сладкиш! Моят не се получи толкова пухкав, може би му трябваха още 5 мин. в печката. Ще има втори опит скоро, много ми/ни хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Радвам се, че ви е харесал :) Може да добавите още една-две супена лъжица брашно, явно е било малко по-малко, но не прекалявайте с него, за да може да остане мек кейкът.

      Изтриване

 

Конкурси

Ossigeno НЕ участва в никакви конкурси, без изключения!

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове