Шведски питки

 

  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Прекрасни, много пухкави и меки шведски питки.

1 чаена чаша е с вместимост 240 милилитра
Аз предпочитам да работя с бабини мерки, вместо с грамажи, при хлебните изделия се иска усет, то и за много други неща важи същото :)))

Продукти:
1 чаена чаша топла вода
60 грама разтопено краве масло
6 супени лъжици слънчогледово олио
3 супени лъжици меласа
1/2 чаена лъжичка сол
2 чаени чаши пресято бяло брашно
3 супени лъжици с връх брашно от лимец или ръжено брашно
7 грама суха мая



В хлебопекарна замесете меко тесто. Оставете го да втаса, т.е. използвайте програмата за месене и втасване. Ако нямате хлебопекарна, просто замесете ръчно, после оставете покритото тесто да втаса на топло.
Втасалото тесто преместете върху добре набрашнена повърхност. Разделете тестото на 8 равни части. Всяка част оформете на топче, което леко оваляйте в брашно. Подредетете топките на разстояние една от друга върху тава, покрита с хартия за печене. Покрийте и оставете да втасат до удвояване на обема. Поръсете леко с брашно и изпечете в предварително загрята фурна на 200С за около 15 минути. Извадете питките и ги покрийте с тънка кърпа. Ако не сте добавяли много брашно, няма нужда от намокряне на питките, преди да ги покриете с кърпа. Тестото е много нежно, не го утежнявайте с допълнително количество брашно, това важи особено, ако използвате пълнозърнест лимец. С ръженото брашно може да ви се наложи да добавите малко бяло, но с лимец и меласа се получава страхотна комбинация - на нас повече ни хареса спрямо ръжения вариант. Оставете да починат, за да им омекне кората. 



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Коментари

Популярни публикации