Къпинова панакота



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

1 чаена чаша е с вместимост 240 милилтра

Може да използвате пресни или замразени плодове

Продукти:
1 и 1/2 чаени чаши къпини
1 и 1/2 чаени чаши прясно мляко
3 супени лъжици подсладено кондензирано мляко
100 грама бял шоколад Линдор
125 грама маскарпоне
2 чаени лъжички желатин
4 супени лъжици студена вода
1/3 ампула ванилия на доктор Йоткер

за къпиново-ягодов сос
1 чаена чаша къпини
1 и 1/2 чаени чаши ягоди
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици вода


Къпините, прясното мляко, подсладеното кондензирано мляко и маскарпонето поставяме в тенджерка и сгряваме, но внимаваме сместа да не заври. Сваляме от огъня и я прехвърляме в тесен и дълбок съд. Пасираме. Прецеждаме през цедка сместа, за да отделим семките на къпините. Към прецедената смес добавяме разтопения на водна баня шоколад. Разбъркваме. Прибавяме и ванилията. Разбъркваме. Накисваме желатина във водата до набъбване. Разтваряме го на водна баня и го добавяме към сместа. Разбъркваме добре. Разпределяме крема в чашки, които поставяме в хладилник за поне 3 часа. През това време си проготвяме къпиново-ягодовия сос. Не го пропускайте - с него става чудесен крема!!! Къпините сгряваме със захарта и 2 супени лъжици вода до омекването им. Пасираме, след което прецеждаме сместа. Прецедената смес смесваме с ягодите и отново връщаме на котлона до омекване на ягодите, но да не станат на сладко. С вилица ги смачкваме. Махаме от котлона и охлаждаме напълно. След като кремът е престоял 3 часа в хладилника, изваждаме го и го заливаме с  малко от соса. Връщаме в хладилника за още 30-40 минути, след което е готов за консумиране.


  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Коментари

  1. Снимковите колажи винаги също ме усмихват, нали са твои авторски и останалите снимки, не само на храната?
    А защо не ни ги пускаш като ревю на местата, които посещаваш?
    Очаквам къпини да ми донесе дъщерята, дано не пропусна да приготвя точно това, то зависи и от времето, че напоследък ги мятам в буркани за вино или оцет.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Весе :)
      Да, мои са! Не ми се пише, сигурно защото работата ми е свързана с писане :))) И рецептите ме мързи да ги напиша, но си ги слагам, честно казано, предимно за моя употреба - то затова и толкова печатни грешки :)))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации