Торта Опера



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Извинявам се, че фотосесията е само на едно парче, но на рожден ден толкова от мен :)

Продукти:
блатове
6 белтъка
50 грама захар
100 грама бадемово брашно
200 грама смлени печени лешници
80 грама смляно кашу, запечено леко на тиган
60 грама пшеничено брашно
180 грама захар
6 яйца
60 грама разтопено и охладено краве масло

кафеен сироп
5 супени лъжички инстантно декофеиново кафе
150 милилитра гореща вода
3 супени лъжици захар
50 милилитра кафеен ликьор

маслен крем
150 милилитра вода
6 жълтъка
250 грама пудра захар
30 милилитра топла вода + 4 чаени лъжички инстантно декофеиново кафе
450 грама меко краве масло

ганаш
350 грама шоколад Милка екстра какао
150 грама шоколадов кувертюр
300 милилитра течна сметана
50 грама краве масло


Приготвяне на блатовете
В купа разбиваме белтъците до меки върхове. Прибавяме постепенно 50 грама захар. Разбиваме до твърди върхове. В друга купа разбиваме останалата 180 грама захар с шестте яйца до побеляване. Прибавяме разтопеното краве масло, брашното и смлените ядки. Разбъркваме. Прибавяме на няколко пъти разбитите на сняг белтъци, но внимателно, за да не спаднат. Разделяме сместа на 3 равни части. Всяка част изсипваме в тава, покрита с намаслена хартия за печене. Ползвам големите тави на фурната. Печем на 200С за около 10 минути. Изваждаме тавата от фурната, прехвърляме на равна повърхност блата с хартията за печене. По същия начин процедираме и с останалите две части тесто.

Кафеен сироп
Разтваряме в горещата вода кафето и захарта. След като се охлади сместа, прибавяме и ликьора.

Приготвяне на ганаша
В тенджера загряваме сметаната и маслото. В сгорещената смес поставяме шоколадите, начупени на парченца. Разбъркваме до разтопяването им. От сместа отделяме около 1 чаена чаша, а останалата след леко охлаждане, поставяме в хладилник за 30 минути.

Приготвяне на масления крем
Разтваряме във водата кафето и го оставяме да изстине. 
Разбиваме жълтъците с част от захарта. Прибавяме водата. Сместа поставяме на котлон и бъркаме до сгъстяването й. В друга купа разбиваме мекото краве масло с останалата пудра захар. Прибавяме охладения жълтъчен крем и кафето. Разбъркваме.

Сглобяване
Изравняваме трите блата, така че да са с еднакви размери. Всеки блат разрязване на две равни части - така получаваме общо 6 блата - единият няма да го използваме, но ако решите, може и него да сложите.
Вземаме един блат, напояваме го с част от кафеения сироп. Отгоре поставяме половината от ганаша, който държахме 30 минути в хладилник. Заравняваме. Поставяме за около 4 минути във фризера. Изваждаме и поставяме отгоре друг блат. Пак напояваме със сироп. Този път мажем с половината от масления крем. Отгоре поставяме блат. Пак напояване със сироп. Мажем с останалата половина ганаш. Пак замразяваме малко, отново блат, сироп, маслен крем, блат, сироп. Накрая покриваме със заделения ганаш, който при нужда стоплете малко, за да се разнесе гладко. Тортата оставяме за една нощ в хладилник. Изрязваме по една тънка филийка от всяка страна на тортата, за да добие по-представителен вид, или пък може да заделите част от крема и да намажете страните с нея. Парчетата се режат със сгорещен нож - потопен в гореща вода, забърсан. Добре е преди сервиране да оставите парчетата малко на стайна температура, за да омекне крема.



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Коментари

  1. Само като чета продуктите и си представям експлозия от вкусове, все любими. И макар да не украсяваш тортите, винаги изглеждат безупречни!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации