Орехови сладки (маслени полумесеци с орехов пълнеж)

 


Само ще кажа ОПИТАЙТЕ ГИ!

90 грама краве масло на стайна температура
180 грама брашно
4-5 супени лъжици студена вода
1 прах ванилия

пълнеж
160 грама орехови ядки
1/2 чаена лъжичка канела на прах
4-5 супени лъжици мед
пудра захар за овалване

Приготвяне на тестото
В купа смесваме кравето масло с брашното и ванилията до образуване на трохи. Прибавяме водата лъжица по лъжица до образуване на меко и нелепнещо тесто. Поставяме тестото в полиетиленов плик и го прибираме в хладилника за 30 минути, а ние през това време се захващаме с пълнежа.

Приготвяне на пълнежа
Смиламе ореховите ядки. Прибавяме канелата и меда. Замесваме тесто, от което оформяме 30 топчета. Всяко топче разточваме леко на фитилче. Подреждаме ги върху хартия за печене.


Изваждаме тестото от хладилника и го разделяме на 30 еднакви топчета. Може да премерите тестото, но аз си карам на око :)  Всяко топче разточваме тънко на продълговата лента с дължина около 8 сантиметра, ширина около 3-4 сантиметра. Поставяме в единия край един орехов фитил и го завиваме в тестото. Защипваме краищата. Разточваме полученото фитилче до такова с дължина около 6-8 сантиметра. Завиваме като подкова. Подреждаме в тава, покрита с хартия за печене. Всички се събират в голямата тава на фурната. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 18 минути, но внимавайте - трябва да останат бели. Изваждаме ги от тавата и ги овалваме в пудра захар.



отрязано

отхапано

4 коментара:

  1. След като казваш...
    Ще ги опитаме :)
    Божествени са!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са, адашке! Хем ме връщаш в детството, хем подсещаш за коледните празници! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

 

Конкурси

Ossigeno НЕ участва в никакви конкурси, без изключения!

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове