Орехови сладки (маслени полумесеци с орехов пълнеж)
- При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!
Само ще кажа ОПИТАЙТЕ ГИ!
90 грама краве масло на стайна температура
180 грама брашно
4-5 супени лъжици студена вода
1 прах ванилия
пълнеж
160 грама орехови ядки
1/2 чаена лъжичка канела на прах
пълнеж
160 грама орехови ядки
1/2 чаена лъжичка канела на прах
4-5 супени лъжици мед
пудра захар за овалване
Приготвяне на тестото
В купа смесваме кравето масло с брашното и ванилията до образуване на трохи. Прибавяме водата лъжица по лъжица до образуване на меко и нелепнещо тесто. Поставяме тестото в полиетиленов плик и го прибираме в хладилника за 30 минути, а ние през това време се захващаме с пълнежа.
Приготвяне на пълнежа
Смиламе ореховите ядки. Прибавяме канелата и меда. Замесваме тесто, от което оформяме 30 топчета. Всяко топче разточваме леко на фитилче. Подреждаме ги върху хартия за печене.
Изваждаме тестото от хладилника и го разделяме на 30 еднакви топчета. Може да премерите тестото, но аз си карам на око :) Всяко топче разточваме тънко на продълговата лента с дължина около 8 сантиметра, ширина около 3-4 сантиметра. Поставяме в единия край един орехов фитил и го завиваме в тестото. Защипваме краищата. Разточваме полученото фитилче до такова с дължина около 6-8 сантиметра. Завиваме като подкова. Подреждаме в тава, покрита с хартия за печене. Всички се събират в голямата тава на фурната. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 18 минути, но внимавайте - трябва да останат бели. Изваждаме ги от тавата и ги овалваме в пудра захар.
отрязано
отхапано
След като казваш...
ОтговорИзтриванеЩе ги опитаме :)
Божествени са!
Страхотни са, адашке! Хем ме връщаш в детството, хем подсещаш за коледните празници! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Разкошни са!
ОтговорИзтриванеРазкошшшшшшшшшшшшш!
ОтговорИзтриванеПръхкави, та знае ли се!
ОтговорИзтриванеЩе се правят, то се е видяло...
Инче, божествени са сладките!
ОтговорИзтриванеИмаш ли поглед колко време могат да се съхраняват?
Благодаря ти! :)
А може ли кравето масло да се замени с мас?
ОтговорИзтриванеНяма да е така лесно за моделиране тестото, а и вкусът ще е различен.
Изтриване