Пирожки със зеле


  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Обожавам зеле, особено прясно сготвено зеле, а в комбинация с пухкаво хлебче - ммм прелест!

Продукти за 12 пирожки:
за тестото
1 яйце
100 милилитра топло прясно мляко
100 милилитра топла вода
7 грама суха мая
3 супени лъжици слънчогледово олио
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
3 чаени чаши брашно

за плънката
1/2 малка зелка
2 глави задушен с малко олио кромид лук
1 настърган морков
1 обелен домат
сол
олио
червен пипер

за намазване
1 яйце

Маята активираме в топлото мляко и вода, след което смесваме с останалите продукти. Замесваме меко, нелепнещо тесто. Най-добре направете това в хлебопекарна, ако разполагате с такава. Оставете да втаса на топло тестото до удвояване на обема. Отново най-добре го направете в хлебопекарната на режим месене и втасване.
През това време пригответе плънката. Нарязваме зелето на ивички. Смесваме го с настъргания морков. Добавяме сол, олио. Добавяме и малко вода. Варим на умерен огън до омекване на зелето. Добавяме червен пипер и нарязания домат. Варим още около 10 минути. Смесваме с задушения лук, той трябва да е останал само на мазнинка. Отцеждаме излижната течност, ако имаме такава. Охлаждаме напълно.

Разделяме тестото на 12 топки. Всяка разточваме върху леко набражнена повърхност на кора с дебелина около 1 см. В средата поставяме по 1-2 супени лъжици от плънката. Защипваме краищата на пирожката, за да не се отворят и я поставяме с шева налолу върху тава, покрита с хартия за печене. Редим пирожките на разстояние една от друга. Оставяме ги да втасат за около 20-25 минути. Намазваме ги разбитото яйце - не е нужно да го правите с миксер, просто разбъркайте с вилица до съединяваме на белтъка с жълтъка. 

Печем в предварително загрята фурна на 180С за 25 минути до златисто зачервяване. Изваждаме тавата с пирожките, назазваме ги леко с вода и ги покрива с кърпа. Оставяме ги, за да омекне кората им и да получим мекички пирожки.
Получаваме пухкави и сочни бомбички :)


Коментари

  1. Такава топлина, уют и аромат струи от твоите снимки, Ине! Представям си колко са вкусни тези питчици. Пожелавам ти весело посрещане на празниците, мила ! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. "Обожавам зеле, особено прясно сготвено зеле, а в комбинация с пухкаво хлебче - ммм прелест!" - ето това са мои думи:))
    Направо ги подхващам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз обожавам зеле, особено прясно, Весe :) Явно сме една и съща кръвна група :))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации