Ягодова панакотаАз предпочитам варианта без обръщане и с по-малко желатин, за да е повече кремообразна консистенцията, но и така долу-горе става :)) 

Продукти:
400 милилитра течна сметана
100 милилитра прясно мляко
5 супени лъжици захар или повече, ако обичате по-сладичко
ванилия
10 грама желатин
60 милилитра студена вода

ягодов слой
500 грама ягоди пресни или замразени
10 грама желатин
60 милилитра студена вода
5 супени лъжици заха или повече, зависи колко сладки са ягодите

ягоди и захар за ягодовия сос

Приготвяне на сметановия слой
Накисваме в 60 милилитра вода желатина, за да набъбне. През това време в тенджера сипваме сметаната, млякото и захарта. Оставяме ги да се сгреят и да се разтопи захарта. Сваляме от огъня и оставяме да се охлади. Не трябва да е гореща, нито студена сместа, е леко топла, за да се разтвори в нея накиснатия желатин. Добавяме желатина към охладената сметанова смес заедно с ванилията и разбъркваме до разтопяване на желатина. В намаслени леко с олио формички за пудинг (аз ползвам такива >>) разпределяме сметановата смес до средата на формите. Оставяме ги в хладилник за около 3 часа, за да стегне сместа. 

Приготвяне на ягодовия слой
Ако ягодите са замразени, размразете ги и леко ги подложете на топлинна обработка със захарта. Пасирайте ги. В 60 милилитра вода накисваме желатина до набъбване. Прибавяме го към охладената ягодова смес и разбръкваме до разтопяването му. Оставяме да се охлади напълно, но да не е все още желиран, трябва да е течна сместа. Разпределяме ягодовата смес във формичките за пудинг, сипвайки върху желирания вече сметанов слой. Връщаме в хладилнк за още около 2-3 часа до желиране на сместа.

Преди сервиране обръщаме панакотата върху чинийки, това  при мен става много лесно, защото леко потупвам стените на формичките с ръка, за да се отлепи сместа от стените. Обръщам върху чинийките, махам малкото капаче на формичките. 
Оставете на стайна температура поне 2 часа, за да е по-кремообразна панакотата.
Отгоре може да си украсите с каквото решите, аз предпочитам с ягодов сос, приготвен от леко сгрети ягоди със захар, но не прекалявам с готвенето, за да се запази цвета на плодовете. Ако са замразени, не ги размразявам предварително, директно ги слагам в тенджерка и ги разтопявам на огъня, като с лъжичка леко ги разрязвам, когато омекнат, за да са на парченца.1 коментара:

 

Find us on Facebook

Последователи

Follow by Email/Следене по имейл

Translate

Моят списък с блогове