Бадемови трюфели

 


Продукти:
2 белтъка
100 грама пудра захар
50 грама бадемово брашно от бланширани бадеми
3 супени лъжици какао
щипка сол
3 супени лъжици кристална захар

250 милилитра течна сметана
100 грама шоколад Милка Ноазет
180 грама шоколад над 50% какао
4-5 капки ромова есенция на доктор Йоткер

какао за овалване

100 грама шоколад за шоколадовите печати

Разбиваме с миксер белтъците и когато станат на пяна добавяме кристалната захар. Разбиваме до меки върхове. Прибавяме пресятото какао, пудрата захар, солта и бадемовото брашно. С лъжичка или пош оформяме кръгчета от сместа върху хартия за печене. Не е нужно да се престараваме да бъдат красиви, защото после ще ги смачкаме. Печем в предварително загрята фурна на 170С за 15 минути. Когато изстинат, постявяме ги в дълбока купа. Заливаме ги с гореща смес, приготвена от смената, в която сме разтворили един шоколад. Накисваме сладките, после ги пасираме с пасатор. Сместа прехвърляме в тенджерка и прибавяме  към нея останалите шоколади. На умерен огън загряваме сместа до разтопяването на шоколадите. Прибавяме есенцията. Разбъркваме. Оставяме сместа да изстине, после покриваме с полиетилен и оставяме в хладилник, като от време на време разбъркваме. Когато сместа се сгъсти и е подходяща за оформяне на топки, изваждаме от хладилника и оформяме топчета или други форми, които овалваме в какао. Съхраняваме в хладилник.


Ако решите да направите шоколадови печати, ще ви е нужен шоколад и печат. Той може да бъде и най-обикновен печат за хартия например >>, но трябва да сте го измили много добре. В случая ползвах печат за восък >>. Печатите трябва да ги държите една нощ във фризера или поне 1-2 часа преди да ги използвате. Как се процедира? Разтопяваме шоколад, оставяме го леко да се охлади, след което с лъжичка върху ацетатна лента или хартия за печене поставаме малко шоколад. Отгоре поставе замръзналия печат. Нагласете го да е по средата на шоколадовата купчина. Оставете за около 15-30 секунди, отсранете печата внимателно. По същия начин процедирайте и с останалия шоколад. Когато печатът се е стоплил, върнете го за кратко във фризера. Закрепваме напълно стегнатите шоколадови печати върху трюфелите с помощта на малко разтопен шоколад. Вижте видеото >>, но в него се ползва някакъв замразяващ спрей.

Коментари

  1. Уникални! Време е да отвориш сладкарница!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, наистина, уникални са! Благодаря, че сподели за печата. Обаче ти си ги изработила толкова прецизно! Инче, да не си била някъде на обучение в някое известно кулинарно училище,(нямаше те известно време), а и напоследък твориш изключителни шедьоври? Съвършени са всичките ти рецепти! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате, но не съм ходила на никакво обучение, свързано с кулинарията :)

      Изтриване
  3. Инче, пак супер идея и изпълнение, а тази буквичка Р ми е двойно на сърце:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации